Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Djokovič porazil Ruuda a užil si ceremonii pro světovou jedničku. Rubljov zaskočil Tsitsipase

Tenista Novak Djokovič vykročil za rekordním šestým titulem na Turnaji mistrů vítězně. Na úvod Zelené skupiny zdolal debutanta Nora Caspera Ruuda 7:6, 6:2. Navíc po zápase mu byla připravena ceremonie, protože rok zakončí jako světová jednička. Rus Andrej Rubljov pak vstoupil do turnaje výhrou nad Stefanosem Tsitsipasem. Řeckého šampiona z roku 2019 porazil 6:4, 6:4.

Novak Djokovič na Turnaji mistrů
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Čtyřiatřicetiletý Djokovič, jenž na elitním turnaji startuje už počtrnácté, sice duel zahájil ztrátou podání, do zápasu se ale dokázal vrátit. O dvanáct let mladší Ruud, jenž byl letos s pěti tituly na okruhu ATP spolu s Djokovičem a Alexanderem Zverevem nejúspěšnějším hráčem, ztratil vyrovnanou úvodní sadu v tie-breaku 4:7. Ve druhém setu už srbský favorit na kurtu dominoval a potřinácté zvládl vstup do Turnaje mistrů. Úvodní utkání prohrál jen v roce 2007 při svém debutu.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič zahájil Turnaj mistrů výhrou

Po 39. vítězství na finálové akci, kterým se v historické tabulce dotáhl na druhého Ivana Lendla, převzal Djokovič na kurtu rekordní sedmou trofej za ukončení sezony na prvním místě žebříčku. "Bylo mi čtyři nebo pět, když jsem poprvé viděl Samprase hrát ve Wimbledonu. Vyprosil jsem si raketu a do tenisu se zamiloval. To, že teď držím tenhle rekord po Petovi, je neuvěřitelné," řekl na adresu slavného Američana, s nímž se dosud o primát dělil.

Djokovič čeká na šestý titul na Turnaji mistrů, kterým by vyrovnal rekord Rogera Federera, od roku 2015. Loni při rozlučce s Londýnem mu pokus překazil v semifinále Dominic Thiem.

Šampion z roku 2019 Tsitsipas měl proti Rubljovovi od počátku problémy. Ruský tenista měl duel pod kontrolou a především v úvodním setu byl při svém podání takřka bezchybný. Soupeře, který před dvěma týdny skrečoval zápas v Paříži kvůli bolesti pravé paže, za celý zápas nepustil k jedinému brejkbolu a po hodině a půl proměnil s pomocí "prasátka" první mečbol.

Turnaj mistrů v Turíně (tvrdý povrch, dotace 7,25 milionu dolarů):

Dvouhra:

Zelená skupina:

Djokovič (1-Srb.) - Ruud (8-Nor.) 7:6 (7:4), 6:2, Rubljov (5-Rus.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6:4, 6:4.

Čtyřhra:

Červená skupina:

Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Soares, J. Murray (7-Braz./Brit.) 6:1, 7:6 (7:5), Herbert, Mahut (3-Fr.) - Cabal, Farah (5-Kol.) 7:6 (7:1), 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články