Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič obhájce Wawrinku do finále nepustil, navíc ho vyprovodil kanárem

Melbourne - Druhým finalistou na Australian Open se stal srbský tenista a světová jednička Novak Djokovič. V semifinálové bitvě porazil Stanislase Wawrinku ze Švýcarska v pěti setech 7:6, 3:6, 6:4, 4:6 a 6:0. O titul se utká s Andym Murraym, který vyřadil českou jedničku Tomáše Berdycha.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Vincent Thian

"Už včera jsem říkal trenérovi, že jsem mentálně naprosto mrtvý. Baterky se vybily, těžko jsem se soustředil. Proto to dopadlo takhle," prohlásil po utkání Wawrinka. "Asi to byla daň za to, že jsem si prodloužil sezonu o Davis Cup a měl pak míň času na odpočinek," dodal.

"Jsem šťastný, že jsem postoupil, jsem hrdý na svoji bojovnost. Ale nehrál jsem tak, jak bych si představoval. Jsou prostě dny, kdy to nejde, jak by člověk chtěl," konstatoval Djokovič. "Na druhou stranu si myslím, že ve finále určitě můžu těžit spíš ze spousty pozitivních věcí, které jsem zatím tady na turnaji předvedl," řekl.

Srb se v neděli pokusí uhájit svou stoprocentní finálovou úspěšnost na úvodním grandslamovém turnaji sezony. Djokovič hrál o titul na Australian Open čtyřikrát a pokaždé triumfoval.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Vzájemná bilance před utkáním hovořila jasně pro Djokoviče, který Wawrinku v 16 zápasech porazil a jen třikrát prohrál. Jejich poslední dvě utkání v Austrálii ale přinesla dramatické pětisetové maratony. V roce 2013 vyhrál Djokovič osmifinále po pětihodinové bitvě v pátém setu 12:10, vloni ve čtvrtfinále zase triumfoval po čtyřech hodinách Wawrinka poměrem 9:7.

Letos pátý set žádné drama nepřinesl, Djokovič v něm dokonce nadělil čtvrtému hráči žebříčku "kanára". "Byl jsem překvapený, že jsme zase šli do pátého setu, i když ten pak trval tak deset minut," řekl Wawrinka s nadsázkou. Závěrečná sada se hrála déle než půl hodiny. "Byl to divný zápas, ani jeden jsme rozhodně nepředváděli svůj nejlepší tenis," doplnil.

Pátou finálovou účastí v Melbourne vyrovnal Srb rekord Rogera Federera a Stefana Edberga. Úvodní grandslam sezony Djokovič opanoval poprvé v roce 2008 a poté třikrát za sebou v letech 2011 až 2013.

V roce 2011 i před dvěma lety ve finále porazil Murrayho, celkově nad ním ve vzájemných zápasech vede 15:8. "Je to velký bojovník. Znám ho dlouho a jsem rád, že se zase poměříme v grandslamovém finále," uvedl Djokovič.

Výsledky

Dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Junioři: Čtyřhra - finále: Delaney, Polmans (Austr.) - Hurkacz, Molčan (8-Pol./SR) 0:6, 6:2, 10:8.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články