Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Djokovič na vytoužený titul na French Open nedosáhl. Výhru slaví Wawrinka

Paříž – Pokud by vyhrál, mohl se zařadit do společnosti hráčů, kteří ovládli všechny čtyři grandslamy. Novak Djokovič však vítězství na French Open opět nedosáhl. Světová jednička ve finále nestačila na Stana Wawrinku, jemuž podlehla ve čtyřech setech 6:3, 4:6, 3:6 a 4:6. Srbský tenista tak prohrál na pařížské antuce i své třetí finále.

Stan Wawrinka s trofejí pro vítěze French Open
zdroj: REUTERS autor: Vincent Kessler

První hráč světa Djokovič do utkání s Wawrinkou prohrál letos jen dva zápasy na menších turnajích. Na grandslamech a podnicích kategorie Masters byl čtyřiatřicet zápasů neporažen. V prvním setu nic nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo změnit, Djokovič ho vyhrál 6:4.

Od druhé sady si ale osmý nasazený Wawrinka pravidelně vypracovával brejkboly při Srbově servisu. Dlouho své šance neproměňoval, ale když se mu to za stavu 5:4 podařilo, znamenalo to srovnání skóre. Díky jedinému brejku vyhrál Švýcar třetí set 6:3 a dostal se do vedení.

V úvodu čtvrté sady odskočil Djokovič na 3:0, ale o náskok přišel a v devátém gamu znovu ztratil servis. Wawrinkovi se podařilo při vlastním servisu dotáhnout utkání do vítězného konce a po triumfu na loňském Australian Open získal druhý grandslamový titul.

Dosud bylo přitom jeho pařížským maximem čtvrtfinále. "Odehrál jsem životní zápas, je to těžko uvěřitelné. Hrát proti Novakovi byla jedna z největších výzev. Věděl jsem, jak moc po tomhle Roland Garros toužil," řekl při rozhovoru na kurtu novopečený šampion.

Naopak osminásobnému grandslamovému šampionovi Djokovičovi stále uniká titul z Roland Garros. Antukového krále Rafaela Nadala ze Španělska, který ho porazil ve finále v letech 2012 a 2014, tentokrát v roli jeho finálového přemožitele vystřídal třicetiletý Švýcar. Rozdíl mezi oběma hráči byl především v agresivitě. Wawrinka zasypal soupeře šedesáti vítěznými údery, Djokovič jich měl polovinu.

Fanoušci po zápase odměnili poraženého Srba dlouhým potleskem. Djokovičovi se u mikrofonu leskly oči. "Není pro mě jednoduché teď něco říkat. Gratuluji Stanovi, je šampionem zaslouženě," poznamenal.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):

Muži: Dvouhra - finále: Wawrinka (8-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články