Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Djokovič: Federerovi a Nadalovi vděčím za mnohé

Po úspěšném finále vysekl Novak Djokovič velkou poklonu dalším dvěma tenisovým legendám. Srbský hráč prohlásil, že dvaceti grandslamových titulů dosáhl díky, nikoliv navzdory svým rivalům Rafaelu Nadalovi a Rogeru Federerovi. 

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Alberto Pezzali

"Musím Rafovi a Rogerovi složit poklonu, jsou legendami našeho sportu a dvěma nejdůležitějšími hráči, kterým jsem ve své kariéře čelil," řekl Djokovič po finále Wimbledonu, v němž porazil Itala Mattea Berrettiniho a v All England Clubu nenašel přemožitele potřetí v řadě.

Když Djokovič vyhrál v roce 2008 svůj první grandslamový titul na Australian Open, Švýcar Federer už jich měl dvanáct a Španěl Nadal tři. "Oni jsou důvodem, proč jsem tady. Zprvu jsem s nimi velké zápasy prohrával a ukázali mi, že musím být silnější fyzicky, psychicky i takticky," řekl Srb.

Zatímco Federer získal dvacátý titul v roce 2018, Djokovič jich od té doby do své sbírky přidal osm. "Je to za posledních deset let úžasná jízda a snad tady nekončí," pronesl a věří, že poslední slovo neřekli ani jeho sokové. "My tři ještě nezpomalujeme."

Je nám líto, video expirovalo.
Novak Djokovič vítězstvím na Wimbledonu vyrovnal Federera s Nadalem

Djokovič, Federer a Nadal kralují turnajům velké čtyřky již od roku 2004. Z posledních 71 grandslamových turnajů vyhráli po dnešku přesně šedesát z nich. Sám Federer bezprostředně po vítězství Djokovičovi pogratuloval na sociálních sítích. "Gratuluju Novaku k tvému 20. majoru. Jsem hrdý na to, že mám možnost hrát v mimořádné éře tenisových šampionů. Úžasný výkon, dobrá práce," napsal Švýcar na twitteru.

Djokovič letos vyhrál Australian Open, Roland Garros i Wimbledon a má jedinečnou šanci se stát třetím tenistou, který získá kalendářní Grand Slam. "Můžu určitě uvažovat o tom, že se to může stát. Doufám, že budu mít tu šanci. Jsem ve skvělé formě, hraju výtečně a získat Grand Slam je aktuálně mojí hlavní prioritou," konstatoval rodák z Bělehradu. US Open startuje 30. srpna.

Kalendářní Grand Slam dosud vyhráli jen dva tenisté. V roce 1938 to dokázal Američan Don Budge a dvakrát to zvládl Australan Rod Laver, jenž uspěl v roce 1962 a před 52 lety.

Olympiáda? 50 na 50

Djokovič se ještě nerozhodl, jestli se zúčastní olympijských her v Tokiu. Světovou jedničku nahlodalo nedávné zpřísnění opatření, kvůli kterým nebudou na stadion smět ani domácí fanoušci, jak bylo původně v plánu, a další omezení počtu doprovodu. Pod pěti kruhy se Djokovič dosud představil třikrát, jeho maximem je bronz z Pekingu 2008.

"Musím si to ještě rozmyslet. Vždy jsem měl v plánu na hry jet, ale teď trochu váhám. Po tom, co jsem se dozvěděl v posledních dnech, je to 50 na 50," řekl Djokovič.

Po obnovení nouzového stavu kvůli stoupajícímu počtu nakažených koronavirem v Tokiu pořadatelé v týdnu oznámili, že se hry uskuteční před prázdnými tribunami. Dosavadní plány počítaly s tím, že by domácí diváci zaplnili haly a stadiony až na padesát procent kapacity, přičemž maximum bylo stanoveno na 10 000 lidí. Hry začnou 23. července.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články