Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Djokovič a Williamsová jsou favority Australian Open. Lepší formu má Srb

Melbourne - Světové jedničky a obhájci titulu Novak Djokovič a Serena Williamsová jsou favority úvodního grandslamu sezony. Zatímco Srb je před Australian Open v oslnivé formě, Američanka letos neodehrála kvůli zranění ještě ani zápas. Duely prvního kola tohoto prestižního turnaje odstartují z neděle na pondělí středoevropského času.

Z Čechů patří k největším nadějím světové šestky Tomáš Berdych a Petra Kvitová a s nimi letos devátá nasazená Karolína Plíšková. Chybí nemocná Lucie Šafářová. Nejvíce se v posledních letech daří v Austrálii Berdychovi, který v Melbourne loni a předloni došel do semifinále, což se mu na jiném grandslamu nepovedlo.
 
Kvitová je bez dohraného zápasu jako Williamsová. V Šen-čenu vzdala po prvním setu kvůli střevním problémům a poté se raději odhlásila i ze Sydney. Rozehraná je Plíšková, která si zkusila Hopmanův pohár a došla do čtvrtfinále v Sydney. Obě loni vypadly ve třetím kole a rády by si letos svoji bilanci o něco vylepšily.

Tomáš Berdych: "Pro mě to jsou dva nejlepší týdny v sezoně a jsou hned na začátku roku. Těším se a zkusím navázat na předchozí ročníky."

Loňský suverén Djokovič ukázal svoji sílu v Dauhá, kde porazil Berdycha a ve finále doslova zničil Španěla Rafaela Nadala. "Blížil jsem se k dokonalosti," řekl Djokovič, který v případě zisku šestého titulu vyrovná rekord domácího Roye Emersona.

Srb ale nemá hlavu v oblacích. "Nikdo není nezdolný a vím, že takhle to nemůže jít donekonečna. Snažím se nemyslet moc dopředu a soustředit se na sebe," řekl.

Hewittovo loučení s Australian Open
 
K další favoritům patří tradičně Brit Andy Murray, švýcarské duo Roger Federer, Stan Wawrinka a Nadal. K nim lze počítat Japonce Keie Nišikoriho a konečně prorazit by mohli Kanaďan Milos Raonic či Bulhar Grigor Dimitrov.

Díky volné kartě se podvacáté a naposledy na domácím grandslamu představí bývalý první hráč světa Lleyton Hewitt. Očekává se jeho dojemné loučení.

Serena hlásí, že je připravená

Otazník visí nad formou Sereny Williamsové. Na Hopman Cupu nedohrála zápas a k dalším nenastoupila. Týden před Australian Open ale hlásila, že je připravena. "Mé tělo je na tom skvěle," řekla tenistka, jež může v Melbourne získat už 22. grandslamový titul a vyrovnat se na druhém místě historie Němce Steffi Grafové.

Serena Williamsová na Australian Open
zdroj: ČTK/AP/ autor: Andy Brownbill

Williamsová vyhrála čtyři z pěti posledních grandslamů, a pokud bude hrát bez omezení, těžko bude k poražení. "Ona není nikdy spokojená, ani když vyhraje. Nechce být dobrá, chce být nejlepší. Jednoduše nepřemýšlí jako většina hráček, ona přemýšlí jako šampionka," řekl kouč Williamsové Patrick Mouratoglou na webu turnaje.
 
Ohrozit Williamsovou se pokusí Rumunka Simona Halepová, Ruska Maria Šarapovová či Kvitová s Plíškovou a počítat se musí znovu s Běloruskou Victorií Azarenkovou. Dvojnásobná vítězka Australian Open z let 2012 a 2013 je zpět ve formě. "Tady to miluje a bude se o ní hodně mluvit," odhadla bývalá světová jednička a v poslední době televizní komentátorka Chris Evertová z USA.
 
Organizátoři navýšili o dalších deset procent dotaci turnaje, která tak dosáhla 44 milionů australských dolarů (asi 766 milionů korun). Za prohru v 1. kole tenisté dostanou 35 500 a vítěz si vydělá 3,8 milionu australských dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články