Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Djokovič a Serena Williamsová vyhráli potřetí turnaj v Římě

Řím – Antukový turnaj v Římě vyhráli shodně potřetí Srb Novak Djokovič a Američanka Serena Williamsová. Djokovič ve finále porazil obhájce titulu a světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska 4:6, 6:3, 6:3. Vedoucí žena žebříčku WTA Williamsová nedopřála titul z domácího turnaje Saře Erraniové a po vítězství 6:3, 6:0 zopakovala loňský triumf. Titul v ženské čtyřhře získala Květa Peschkeová spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.

Serena Williamsová v Římě
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Djokovič v souboji aktuálně nejlepších hráčů světa prodloužil svou úspěšnou sérii. Od loňského prohraného finále US Open porazil Nadala už počtvrté za sebou a získal psychologickou výhodu před blížícím se Roland Garros. V italské metropoli získal brzy sedmadvacetiletý Srb 44. titul v kariéře a v historických tabulkách se dotáhl na Rakušana Thomase Mustera.

"Vyhrát ve finále takhle velkého antukového turnaje nad Rafou mi rozhodně dodá sebevědomí. Jsem se svou hrou hodně spokojený a doufám, že si tenhle pocit přenesu na Roland Garros," uvedl Djokovič, jemuž triumf v Paříži chybí ke zkompletování kariérního grandslamu.

Po vítězství druhý hráč světového žebříčku nakreslil do antuky na kurtu raketou srdce. "To srdce je pro vás," řekl divákům. "A také je to věnováno mé zemi, která teď hodně trpí. Mé srdce je s nimi, tuhle trofej a vítězství jim věnuju," připomněl Djokovič ničivé povodně, které si na Balkáně vyžádaly více než čtyři desítky obětí.

Antukový fenomén Nadal po porážkách v Monte Carlu a Barceloně zaznamenal třetí letošní prohru na svém nejoblíbenějším povrchu, což se mu stalo poprvé po deseti letech. Čtyři z pěti zápasů v Římě odehrál Španěl na tři sety a přiznal, že mu už v závěru chyběla energie. "Neměl jsem dost síly na to, abych trefil hned první úder se správnou intenzitou," uvedl.

Sport
zdroj: ČT4

Serena Williamsová získala 60. titul

Jedenáctá hráčka žebříčku Erraniová mohla vyhrát Italian Open jako první domácí hráčka po téměř 30 letech, ale šanci premiérově pokořit Williamsovou jí ještě zmenšily problémy se stehenním svalem. Ošetřit se nechala za stavu 5:3 v prvním setu a od té doby už neuhrála jediný game.

Williamsová měla podobné zdravotní potíže před týdnem v Madridu, kde nenastoupila ve čtvrtfinále proti Petře Kvitové. Na italské antuce však po pauze potvrdila svoji sílu a na cestě za třetí trofejí v Římě zdolala Erraniovou i posedmé.

"Moc mě to mrzí, ale příští rok se vrátím a pokusím se být ještě lepší," slíbila Erraniová fanouškům v slzách. Diváci vytvořili atmosféru, která provází fedcupové či daviscupové zápasy, a smutná byla na konci paradoxně i vítězka. "I mně je to líto, takový konec si Sara nezasloužila. Hrála celý týden výborně," konstatovala Williamsová.

Erraniová nedosáhla na titul ani ve čtyřhře. Ve finále s tradiční partnerkou Robertou Vinciovou vzdaly za stavu 0:4 česko-slovinskému páru Peschkeová, Srebotniková. Osmatřicetiletá Peschkeová získala 27. deblový titul v kariéře, jubilejní desátý se Srebotnikovou. Letos už vyhrála halový turnaj v Paříži, kde byla její partnerkou Němka Anna-Lena Grönefeldová.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Dvouhra – finále: S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (10-It.) 6:3, 6:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články