Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Osmnáctiletý Forejtek spasil daviscupový tým. Češi v Bosně vyhráli 3:2

Po sobotních vítězstvích ve dvouhře si sice čeští tenisté nepřipsali třetí bod ve čtyřhře ani v první nedělní dvouhře, ale v Bosně a Hercegovině v rámci 1. kola evropsko-africké zóny přesto uspěli. Čerstvý juniorský šampion US Open Jonáš Forejtek totiž dokázal rozhodující utkání zvládnout. Hrajícího kapitána soupeře Tomislava Brkiče porazil 6:1, 6:7, 6:1. Národní tým proto postoupil do kvalifikace o finálový turnaj Davisova poháru.

Jonáš Forejtek se raduje z vítězství v utkání Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Nejlepší junior světa Forejtek si v hale v Zenici připsal během debutového víkendu v prestižní soutěži dva body. V sobotním zahajovacím singlu skolil Mirzu Bašiče 7:5, 6:4 a po vítězství Jiřího Veselého nad Brkičem 6:2, 7:6 vedli Češi už 2:0.

V neděli se ale o výhru strachovali. Veselý s Jiřím Lehečkou prohráli s párem Bašič - Brkič 6:7, 3:6 a Veselý následně podlehl Bašičovi 6:7, 3:6. Forejtek však tíhu odpovědnosti ustál a zkušenějšího Brkiče zdolal.

"Jonáš si zaslouží absolutorium. Zvládl to psychicky i fyzicky. Je příslibem do budoucna a velkým talentem," řekl nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Forejtek vletěl do střetnutí zostra. V prvním setu hrál agresivně, soupeři nic nepovolil, rychle vedl 5:0 a za 20 minut zvítězil 6:1. Ve druhé sadě neudržel brejk a v tie-breaku měl za stavu 6:5 první mečbol, ale "ztuhla" mu ruka a bekhend poslal daleko mimo kurt. Brkič toho využil a tie-break získal 9:7. Třetí set rozhodla skoro dvacetiminutová hra za stavu 2:1 pro Forejtka. Český mladík proměnil devátý brejkbol, když doběhl zkrácení a domácí hráč trefil síť. "Pak už byl trošku horší," uvedl plzeňský rodák k soupeři.

Český hráč ukázal i dobré oko - k brejku na 5:1 se dostal poté, co si dvakrát po sobě vyžádal jestřábí oko a měl vždy pravdu. Zápas Forejtek ukončil jako zkušený hráč při svém podání čistou hrou. Při druhém mečbolu trefil dvanácté eso v utkání. "Jsem hrozně rád, že jsme dokázali vyhrát," konstatoval.

Forejtek dokázal to, co před ním nezvládl z pozice favorita v souboji jedniček Veselý. Ten měl v prvním setu v tie-breaku čtyři setbolové šance, ale ani jednu neproměnil a tie-break ztratil poměrem 7:9. Ve druhém setu ztratil podání na 2:4 - vzápětí sice brejk získal zpět, ale další dvě hry prohrál.

"Když člověk nevyužije tolik šancí, tak je po právu potrestán. V prvním setu jsem měl ve čtyřech gemech na returnu stav 30:30 a nedostal jsem se ani k jednomu brejkbolu, což je katastrofa," sypal si popel na hlavu Veselý.

Ve čtyřhře nevyužil český pár v první sadě setbol při servisu Brkiče, jenž ale hrozbu ztráty setu odvrátil přímým bodem z podání. V tie-breaku Veselý s Lehečkou uhráli jen dva body a druhé dějtví rozhodla ztráta Lehečkova podání ve druhém gemu.

"Při setbolu přišel výborný servis a při ztrátě podání jsem nezaservíroval dobře a jim vyšel return. Ať jsme se pak snažili sebevíc, šance na returnu nepřišla," řekl sedmnáctiletý Lehečka.

1. kolo evropsko-africké zóny tenisového Davis Cupu:

Zenica: Bosna a Hercegovina - ČR 2:3

Bašič, Brkič - Veselý, Lehečka 7:6 (7:2), 6:3
Bašič - Veselý 7:6 (9:7), 6:3
Brkič - Forejtek 1:6, 7:6 (9:7), 1:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články