Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Víkend odplaty? Hájek s Rosolem si na Kazachy věří

Astana – Čeští tenisté bez své jedničky Tomáše Berdycha zítra vstoupí na nevyzpytatelný dvorec v hlavním městě Kazachstánu. Před více než dvěma lety Češi na domácí půdě pohořeli. Tentokrát sice výkony kazašských hráčů nenaznačují, že by jejich forma měla být zázračná, česká strana však také není stoprocentní. Radek Štěpánek se po zranění vrací na kurty pomaleji a páteční dvouhry vynechá. Roli jedničky si vyzkouší Lukáš Rosol, po dvouleté pauze se vrací do týmu Jan Hájek. Ten celé utkání načne proti Michailu Kukuškinovi. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web zítra už od 7:40.

Obhájce titulu se pokusí nasměrovat k postupu do semifinále Hájek. Na Kazachy přitom nemá dobré vzpomínky, protože předloni s nimi v Ostravě obě dvouhry prohrál a český tým následně spadl do baráže. "Lhal bych, kdybych řekl, že jsem na Ostravu zapomněl," řekl Hájek k porážkám s Andrejem Golubjovem a v rozhodujícím duelu s Michailem Kukuškinem, proti kterému bude v pátek začínat čtvrtfinálové utkání.

"Ty zápasy v Ostravě byly těsné, v obou jsem měl šance, ale prostě to nevyšlo. Tenkrát byli Kazaši o trošku lepší a doufám, že teď budeme lepší my," řekl Hájek, který naposledy hrál soutěž o 'salátovou mísu' v roce 2011 v Rumunsku. "Jsem zpět, vždycky jsem rád reprezentoval a udělám vše, abych byl platný," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ondřeje Tomka před prvním dnem DC s Kazachstánem

Devětadvacetiletý Hájek hrál letos čtvrtfinále v Montpellier a povzbudilo ho také, že na turnaji série Masters v Miami prošel kvalifikací. "Určitě jsem v rytmu, je to posílení sebevědomí. Pár zápasů se mohlo povést líp, ale tady to je jedno. Jsme na Davis Cupu, hrajeme za Česko a doufám, že tři body získáme," řekl. Na žebříčku ATP je Hájek na 94. místě.

Rosol zná Golubjova z tréninků a věří si na něj

Druhou dvouhru rozehraje Lukáš Rosol s Andrejem Golubjovem a do utkání hodlá jít sebevědomě. S kazašským reprezentantem sice hrál zápas jen jednou a na neapolském challengeru vyhrál, ale často spolu na turnajích trénovali a český tenista dominoval.

Jan Hájek
zdroj: ČT24 autor: Luděk Peřina

"Známe se s Andrejem dobře. I na tréninku, když jsme spolu hrávali, na mě málokdy uhrál set. Myslím, že na něj mám hru. Záleží na mně, co předvedu. Jak zápas dopadne, většinou záleží na mně," řekl Rosol. Rosola favorizuje i postavení v žebříčku, ve kterém je aktuálně 63., o 142 míst výš než Golubjov.

Ruský rodák už ale byl před třemi lety třiatřicátý a v Davisově poháru dokázal porazit i Tomáše Berdycha. V soutěži o salátovou mísu se Golubjovovi nadmíru daří, má bilanci 17 výher a šest proher. V domácím prostředí prohrál jen jeden z dvanácti zápasů a vyhrál všech sedm dvouher. "Bude pod tlakem, že musí vyhrát," řekl Rosol.

O soupeři pro Česko, nebo Kazachstán se rozhodne v Argentině

V Buenos Aires se bude hrát o to, kdo změří síly s vítězem duelu Kazachstán‒ČR. Argentinci usilují o čtvrtý postup do semifinále za sebou, proti Francii se jim ale vůbec nedaří. Z pěti vzájemných soubojů odešli vždy poraženi. Hosty staví do role favorita i fakt, že Argentincům bude chybět jednička Del Potro. Francouzi pošlou do dvouher osmého hráče žebříčku Tsongu a světovou třináctku Gillese Simona. Ten nahradil Richarda Gasqueta, nedávný přemožitel zraněné české opory Tomáše Berdycha z nominace na poslední chvíli vypadl kvůli zanícenému puchýři na noze.

Tahákem čtvrtfinále bude bezesporu souboj amerických a srbských tenistů. Hosty povede do boje světová jednička Novak Djoković, Spojené státy ale neskládají zbraně. Chtějí využít, že lídr žebříčku ATP nepřijel v nejlepší pohodě, když prohrál dva ze čtyř posledních zápasů. Američané mají Srbům co vracet, v jediném vzájemném souboji jim před třemi lety podlehli v Bělehradu 2:3. Srbové si pak došli až pro salátovou mísu.

Kapitánovi Bogdanu Obradovičovi tentokrát schází dvojka Janko Tipsarević a Srbové o to víc spoléhají na Djokoviče. Američané v únorovém prvním kole udolali Brazílii 3:2 a na duel se Srbskem, největším favoritem na zisk vítězné trofeje, jsou nažhaveni. V singlech budou spoléhat na dvojici "obrů" Sama Querreyho a Johna Isnera, v deblu na bratry Boba a Mikea Bryanovy. "Bude to vzrušující, hrát proti Srbsku je obrovská výzva. Mají v týmu světovou jedničku, takže určitě budeme mít plné ruce práce," řekla americká žebříčková dvojka Isner.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří přemožitelé španělského celku Kanaďané a Itálie. "Půjdeme do zápasu se stejným nasazením jako proti Španělsku. Když předvedeme stejný výkon, máme dobrou šanci Italy porazit," mínila kanadská dvojka Vasek Pospisil, syn českých emigrantů.

Program čtvrtfinále Světové skupiny:

Kanada - Itálie,

USA - Srbsko,

Argentina - Francie,

Kazachstán - ČR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články