Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Veselý se nedívá na žebříček, Pavlásek se chce odrazit. Startuje souboj s Izraelem

Čeští tenisté rozehrávají zápas evropsko-africké zóny Davis Cupu proti Izraeli. Nejprve se na kurt v Porubě proti sobě postaví česká jednička Jiří Veselý a Edan Lešem, poté přijdou na řadu Adam Pavlásek a Izraelec Dudi Sela. Češi si jsou vědomi role favorita, ač nastává období po Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi. Páteční zápasy sledujte na ČT2 nebo na webu ctsport.cz od 14:40.

Edan Lešem s Jiřím Veselým
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Když budou kluci hrát dobře, Izrael porazíme. Když jen průměrně, budeme se tahat. Musíme se soustředit na sebe a utkání zvládnout," zhodnotil jasně kapitán Jaroslav Navrátil.

Pětašedesátý hráč světa Veselý bude v duelu s Lešemem, až 276. mužem žebříčku ATP, jednoznačným favoritem. Ale Davis Cup má svá úskalí. "Nic moc extra o něm nevím. Na žebříček se v Davisově poháru koukat nedá. Musím se soustředit na svou hru, předvést dobrý výkon, když se podaří, tak by to mělo dopadnout," uvedl Veselý, jehož bilance v soutěži je 6:9.

Pavlásek chce využít šanci a při premiéře v daviscupové dvouhře nastartovat nový směr své kariéry. "Sobě i lidem okolo bych chtěl ukázat, že znovu můžu hrát solidní tenis. Beru to jako vnitřní motivaci. Může mě to nakopnout k výkonům, které jsem podával a chtěl bych podávat," řekl Pavlásek.

Třiadvacetiletý Pavlásek je dlouhodobě považován za velký talent, který však zprvu nepodpořil dostatečnou pílí a v minulé sezoně ho přibrzdilo i zranění. V žebříčku dvouhry se vyšplhal loni v lednu na 72. místo, ale pozici neudržel.

V Davisově poháru zatím odehrál tři čtyřhry, dvakrát se radoval z výhry a jednou prohrál. Nyní poprvé nastoupí do dvouhry. "Věřím, že nominaci, žolíka, kterého jsem získal, tak využiju, potřebný bod urvu a donesu do šatny," zdůraznil Pavlásek.

Se Selou se střetl jednou, předloni uhrál v semifinále challengeru v čínském Šen-čenu na betonu jen tři hry. "Vysmažil mě," vzpomínal Pavlásek a doufal, že antuka mu bude hrát do karet. "Občas spolu trénujeme na turnajích, hraje blízko základní čáry a antuku nemá úplně rád. V tenise je vše možné," řekl český hráč.

Zápasy nižší evropsko-africké zóny, do které Češi loni sestoupili ze Světové skupiny, se hrají dva dny a každé utkání jen na dva vítězné sety. S Izraelci se čeští tenisté střetli naposledy v roce 1994, kdy v prvním kole Světové skupiny zvítězili na soupeřově půdě 4:1. Předchozí dvě utkání se odehrála ještě v éře Československa a obě země si připsaly po jedné výhře.

Los Davisova poháru ČR - Izrael:

Pátek (15:00): Veselý (65. v žebříčku ATP) - Lešem (276.), Pavlásek (208.) - Sela (98.),

Sobota (12:00): Jebavý, Rosol - Erlich, Oliel, Veselý - Sela, Pavlásek - Lešem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články