Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Veselý s Macháčem závěrečnou čtyřhru nezvládli a Češi na Davis Cupu končí

Čeští tenisté po velké bitvě s výběrem Velké Británie končí svou cestu na Davisově poháru v Innsbrucku. Tomáš Macháč nejprve přehrál 25. hráče světa Daniela Evanse 2:0 na sety po sadách 6:2 a 7:5. V dalším duelu Jiří Lehečka podlehl Cameronovi Norriemu 1:2 po setech 1:6, 6:2 a 1:6. V rozhodující čtyřhře už měla britská dvojice Joe Salisbury, Neal Skupski jasně navrch a Macháče s Jiřím Veselým porazila 6:4 a 6:2.

Český daviscupový tým
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK autor: Lebeda Pavel

Macháč porazil ve čtvrtek v duelu s Francií překvapivě někdejší světovou sedmičku Richarda Gasqueta a i proti Evansovi zahrál skvěle. První set předvedl perfektní výkon, dvakrát vzal chybujícímu soupeři podání a sadu ukončil čistou hrou završenou esem.

V úvodní hře druhého setu vedl Macháč při podání Brita 40:0 a Evans rozsekal raketu o zem. Vzápětí byla sice shoda, ale Macháč nakonec získal brejk na 1:0. Poté se přece jen soupeř zlepšil, český hráč chvilku vypadl z rytmu a prohrával 1:3. Od stavu 2:5 ale znovu zpřesnil hru, vyhrál pět gemů v řadě a po esu se radoval z největší výhry kariéry.

"Byl to z mé strany skvělý zápas, užil jsem si každou vteřinu na kurtu. Bojoval jsem o každý míč a nedělal zbytečné chyby. Jsem šťastný. Patří to asi k nejcennějším výhrám, nikdy jsem neporazil hráče světové třicítky," řekl Macháč na kurtu a dodal: "První set byl výborný a ještě i začátek druhého. Pak jsem měl trošku smůlu, ale udržel jsem taktiku a byl ke konci lepší."

Lehečka (138. v žebříčku ATP), který v roli jedničky nahradil Veselého, v prvním setu na levorukého Norrieho nestačil. Před druhým setem si odskočil na toaletu a po návratu začal hrát odvážněji. Dobře podával, výrazně zlepšil return a odměnou bylo vedení 4:0. Za stavu 5:1 ještě neproměnil při Britově podání tři setboly, ale vzápětí svůj servis udržel.

Ve třetí sadě prokázal Norrie, letošní vítěz dvou turnajů ATP včetně Indian Wells, svoje kvality. V důležitých momentech byl přesnější a Lehečka mu pomáhal chybami. Dvacetiletý český tenista získal jen jednu hru a utkání ztratil po hodině a 40 minutách.

"Ve druhém setu jsem předvedl výkon, který jsem chtěl přenést i do třetího setu, ale to se bohužel nepovedlo. Jakmile soupeř získal brejk, začal si víc věřit. Předvedl lepší výkon, ode mě přicházely jenom chyby, ale je to dobrá zkušenost," řekl Lehečka.

Ve čtyřhře Češi od začátku více bojovali o servis. To se jim dařilo až do deváté hry, v níž udělal Veselý dvě dvojchyby. Britové se rozjeli, mnohem lépe servírovali a na českou dvojici vytvářeli tlak výbornou hrou na síti. Ve druhé sadě si dvakrát prohrál podání Macháč.

"Prohráli jsme oba zápasy, ale můžu být na kluky pyšný. Těžko by někdo věřil, když jsme sem přijížděli, že máme šanci hrát do posledního zápasu o postup mezi osm nejlepších týmů na světě a zůstat tady v Innsbrucku. A ta šance do poslední chvíle byla," řekl Navrátil.

"Škoda. Bylo to blízko a zároveň velice daleko. Angličani zahráli ve čtyřhře neuvěřitelně, speciálně Salisbury skoro nepokazil míč. Ve čtyřhrách jsme byli bohužel v obou zápasech slabší. Je to výborná zkušenost," řekl Veselý a Navrátil doplnil: "Myslel jsem, že debl můžou hrát Lehečka a Macháč, nicméně Jirka Lehečka byl indisponovaný s břichem, tak šel hrát Veselý. Přesto jsem byl přesvědčený, že šanci máme. Britové hráli vynikajícího debla a ukázali, že jsou extratřída. Hráli deblověji a tomu velkýmu tlaku se nemohli kluci ubránit."

Tenisté ve skupině C v Innsbrucku skončili bez výhry třetí a do čtvrtfinále nepostoupili. Pokud Češi nedostanou v příštím roce jednu ze dvou divokých karet pro účast ve finálovém turnaji, čeká je 4. a 5. března kvalifikace. Soupeře se dozvědí při losování v neděli 5. prosince. Vyvrcholení bojů o salátovou mísu dozná v roce 2022 změn, bude ho hrát jen 16 týmů místo současných 18 a ve čtyřech skupinách. Finalisté letošního ročníku se kvalifikují automaticky.

Finálový turnaj tenisového Davisova poháru:

Skupina C (Innsbruck):

Velká Británie - ČR 2:1: Evans - Macháč 2:6, 5:7, Norrie - Lehečka 6:1, 2:6, 6:1, Salisbury, N. Skupski - Macháč, Veselý 6:4, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články