Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Veselý: Pokud budeme zdraví, máme v baráži šanci proti komukoli

Slavné daviscupové chvíle jsou po odchodech Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka zdánlivě pryč, ale česká tenisová budoucnost nemusí být černá. Jiří Veselý s Adamem Pavláskem navázali výhrou nad Izraelem na úspěšnou spolupráci z juniorského Galeova poháru a touží prorazit i mezi dospělými.

Jiří Veselý a Adam Pavlásek v daviscupovém utkání
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Tenisté si výhrou 3:1 v Ostravě zajistili účast v zářijové baráži, ve které se pokusí vybojovat návrat mezi světovou elitu. "V baráži se dá hrát s každým. Pokud budeme zdraví, budeme mít šanci uspět proti komukoli," uvedl 65. hráč světa Veselý.

Vítězství na antuce porubské arény znamená pro český tým začátek nové éry bez Berdycha a Štěpánka. "Co bylo, bylo. Je to pryč," pokračoval Veselý.

Konec obou ikon reprezentace, strůjců zisku "salátové mísy" v letech 2012 a 2013, přišel náhle v závěru loňského roku. Štěpánek uzavřel kariéru a Berdych se rozhodl už Davis Cup nehrát. "Radek musel skončit s tenisem, jelikož mu to nedovolovalo zdraví. A Tomáše chápu, to jsem říkal vždycky," prohlásil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. "Tomáš toho pro tým udělal tolik jako málokdo. Navždy zůstane legendou našeho tenisu," dodal.

Veselý je aktuálně jediným českým hráčem v elitní stovce žebříčku ATP, ale v té už byli Pavlásek i Lukáš Rosol. V solidního deblistu vyrostl Roman Jebavý a první ostruhy v prestižní soutěži a postupně také na turnajích sbírá Václav Šafránek. "Pořád věřím, že když se sehrajeme a vyspějeme, tak se probojujeme na vyšší pozice," doplnil Navrátil, který si uvědomuje, že aktuálně tenisté třeba na semifinále DC nemají.

"Je strašně těžké říct, jestli můžeme hrát Světovou skupinu nebo čtvrtfinále, semifinále, to ukáže čas. Ale jsme rádi, že jsme spolu zvládli důležité utkání, a těšíme se na baráž. Uděláme vše, abychom dostali Česko výš," řekl s odhodláním Pavlásek.

Veselý s Pavláskem by rádi v Davis Cupu navázali na společné vavříny z juniorských let. Před sedmi lety totiž získali Galeův pohár. "Pro mě je to symbolické a minisplněný sen. Vyhráli jsme Galeův pohár a teď jsme vyhráli daviscupový zápas, i když to byla jen druhá liga. Moc často se nestává, aby stejní hráči, kteří spolu byli úspěšní v juniorech, hráli v úplně stejném složení i v dospělé kategorii," upozornil Veselý.

Rodák z Příbrami věří, že ostravský triumf dodá oběma hráčům sebevědomí do dalších duelů. "Určitě je to dobrá zkušenost. V budoucnu se nám bude hodit. Dřív nebo později může tým na nás dvou stát. Doufám, že vítězných duelů bude co nejvíc," zakončil Veselý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články