Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Štěpánek: Teď žiju svůj sen

Praha - Když se tenista Radek Štěpánek dopoledne rozehrával před nedělním  vyvrcholením finále Davisova poháru proti Španělsku, byl prý tak strašně nervózní, že musel na hodinu odjet z haly domů, aby uklidnil. Večer pak předvedl v rozhodujícím pátém utkání proti Nicolási Almagrovi životní výkon, díky němuž Češi po 32 letech získali slavnou "salátovou mísu".

"Momentálně žiju svůj sen. Věřím, že celá naše země teď žije sen. Žil jsem pro tuhle trofej, velmi usilovně jsme pro tuhle chvíli pracovali a teď jsme se jí dotkli. Dosáhli jsme na něco, na co celá země čekala 32 let. Nedá se to popsat," řekl Štěpánek.

Když proměnil mečbol, zažíval jen nepopsatelnou radost. "Všichni na mě řvali jako lvi. Nevěděl jsem, co mám dělat. Musel jsem se chvíli probrat z toho, co se stalo. Nepamatuji si slova, byly to jen emoce a radost," líčil Štěpánek pocity po největším vítězství kariéry.

Zápas s Almagrem mu vyšel skvěle, přitom ráno se necítil nejlépe. "Po rozehrávce jsem byl strašidelně nervózní. Musel jsem odjet z haly na hodinu domů. Přijel jsem zpátky a cítil jsem se srovnaný, vyklidněný. Doma člověk vždy nejlépe zrelaxuje. Pomáhá mi to, i když jsem třeba nemocný. Doma se mi hned o 30, 40 procent zlepší nálada," podotkl Štěpánek.

Rozhodující utkání zvládl skvěle takticky i v hlavě. Přitom nastupoval za nerozhodného stavu 2:2 a navíc cítil, že má zřejmě jednu z posledních šancí vyhrát velkou trofej. "Hrál jsem pod největším tlakem, pod jakým vůbec šlo hrát. Snažil jsem se to v hlavě nastavit jak, že je to prostě tenisový zápas jako každý jiný, který jdu vyhrát," uvedl Štěpánek.

"Věděl jsem, že na něj mám hru. Tyhle zápasy nejsou o forhendu, o bekhendu, ale o tom, kdo zvládne nervy, atmosféru, kdo ukáže větší vůli. A tohle vše jsem splnil," uvedla česká tenisová dvojka.

Štěpánek mírnil emoce

Prý se dokonce v průběhu utkání snažil mírnit své emoce. "To byl jeden z klíčů k úspěchu. Zažil jsem zápasy, kdy jsem byl přemotivovaný a kdy jsem vypustil emoce brzy ve špatný moment. Odnesl jsem si z toho zkušenosti, dnes jsem to nechtěl dopustit. Dokonce mi i Tom (Berdych) na lavičce někdy ukazoval, ať jsem v klidu. Po taktické i emoční stránce jsem to zvládl skvěle," pochvaloval si Štěpánek.

Atmosféru v hale si ale vychutnával naplno. "Nejlepší kulisa, v jaké jsem kdy hrál tenis, možná lehce srovnatelná maximálně s baráží v roce 2007 se Švýcarskem. Podpora domácího publika ze mě dostává daleko víc než normálně. Když jste hnáni domácím publikem ve finále, je to něco neopakovatelného," podotkl.

Pro úspěch ve finále prý dělal vše. "Jak jsme postoupili ze semifinále, nežil jsem pro nic jiného než pro tohle finále. Pořád, na všech turnajích, jsem před sebou měl v hlavě tuhle životní příležitost," řekl. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články