Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Štěpánek s Rosolem na francouzské deblisty nestačili, Česko prohrává 1:2

Třinec - Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem nedokázali dotáhnout do konce dramatický obrat čtyřhry Davisova poháru. Proti nejlepším deblistům současnosti Nicolasi Mahutovi a Pierre-Huguesovi Herbertovi jim vůbec nevyšel první set, který ztratili hladce už po 25. minutách, ale postupně svůj výkon zlepšili a utkání dovedli až do závěrečného pátého setu. V tom ale na wimbledonské vítěze nestačili a důležitý druhý bod po výsledku 6:1, 3:6, 6:3, 4:6 a 4:6 získala Francie. Český tým tak po dvou dnech čtvrtfinále prohrává 1:2.

Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem v zápase Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Lukáš Rosol, který do čtyřhry nastoupil na poslední chvíli místo Adama Pavláska, jenž měl problém se zády, sehrál během dvou dnů druhou pětisetovou bitvu. Zatímco v pátek předvedl famózní obrat s francouzskou jedničkou Jo-Wilfriedem Tsongou, po boku Radka Štěpánka další drama nemělo pro Českou republiku šťastný konec.

Čeští tenisté sice i přes nevydařený vstup do zápasu dokázali duel dovést až do pátého setu, v něm ale nedokázali navázat na zvedající se úroveň své hry a prohráli 4:6. Rozhodujícím se stal francouzský brejk, na který už česká dvojice nedokázala zareagovat. I tak se jí ale podařilo sehrát s nejlepšími deblisty současnosti vyrovnané utkání.

"Sehráli jsme fantastické utkání proti nejlepšímu páru světa. Tohle asi nikdo nečekal, nechali jsme na kurtu všechno, ale bohužel jsme byli v elektrizující skvělé atmosféře o game kratší," řekl Štěpánek. Francouzi získali všech šest brejků při podání Rosola. "Bohužel mi servis tolik neletěl. Rytmus jsem našel až v koncovce pátého setu. Škoda, že nám to nevyšlo," litoval Rosol.

Úvod zápasu přitom vyrovnané bitvě příliš nenapovídal. Češi ztratili hned své první podání a zkušená francouzská dvojice se dostala do vedení 3:0. Na hřišti prokazovala velký přehled, ke kterému navíc přidala dobrý pohyb a kvalitní podání. Svoji dominanci na kurtu potvrdila za stavu 4:1 dalším brejkem a při následném podání dokráčeli k jednoznačnému vítězství čistou hrou. První set byl hotový za necelých 25 minut.

Do druhého setu však Češi vstoupili jako vyměnění a rychle se ujali vedení 3:0. Rosola se Štěpánkem hnali dopředu diváci, kteří v Třinci vytvořili skvělou atmosféru, kterou srdcař Štěpánek ještě přiživoval svými typickými gesty.

Česká dvojice měla poté k dispozici dva brejkboly, které by je výrazně přiblížily ke srovnání stavu zápasu, ale Francouzi se dokázali ubránit. V následném gemu se role otočily a francouzskému brejku naopak zabránila domácí dvojice. Té v dalším vývoji druhé sady hrozilo, že její náskok bude smazán, ale díky rebrejku se dostala do vedení 5:3 a nakonec srovnala stav zápasu povedenou koncovkou.

Třetí sada vyšla opět lépe Francouzům, kteří se dostali do vedení 3:1. Češi začali znovu chybovat jako v úvodní sadě a do stavu 5:2 nezískali při soupeřově podání ani jeden fiftýn. To Mahuta s Herbertem dostalo na koně a Štěpánek s Rosolem nakonec nedokázali odvrátit třetí setbol, který si francouzští tenisté vybojovali.

Ve čtvrté sadě byla zlomová třetí hra, ve které Francouzi ukořistili další z brejků. Zareagovat ale dokázali i čeští tenisté, kteří využili dvou dvojchyb podávajícího Herberta a v důležitém momentu srovnali na 4:4. Hra nabrala vysokou kvalitu na obou stranách, každá výměna nabídla dramatickou podívanou.

Za stavu 5:4 česká dvojice využila své šance, proměnila setbol a posunula utkání do páté rozhodující sady. Tu ale Štěpánek s Rosolem nezvládli a důležitý bod nakonec putoval na francouzskou stranu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články