Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje finálová bitva o Davis Cup

Praha – Poslední překážka stojí v cestě českých tenistů za vytouženým Davis Cupem. Stejně jako před třemi lety se Štěpánek s Berdychem postaví ve finále Španělsku. Zatímco v Barceloně byli Češi jednoznačnými outsidery, tentokrát jim fanoušci i odborníci dávají daleko větší šance na úspěch. Domácí prostředí, rychlý kurt a absence Rafaela Nadala by měly Čechům dopomoci k prvnímu triumfu od roku 1980. Jubilejní sté daviscupové finále rozehrají Radek Štěpánek s Davidem Ferrerem, přímý přenos obou dvouher sledujte dnes od 15:30 na ČT sport a našem webu.

Český tým s Davisovým pohárem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Česko, respektive Československo, se do finále nejprestižnější týmové soutěže probojovalo už počtvrté. Na titul ale dosáhlo jen v roce 1980 v pražské Sportovní hale, a to především zásluhou Ivana Lendla. Ve zbylých dvou případech Češi podlehli. Švédsku v roce 1975 a před třemi lety i Španělsku. Pro české tenisty může ale být povzbuzením, že na domácí půdě má družstvo ve finále stoprocentní bilanci a z výhody domácího prostředí může těžit i nyní.

Snazší cesta do finále

Češi si na cestě do jubilejního stého finále Davis Cupu poradili postupně s Itálií, Srbskem a Argentinou. Především v duelech se Srbskem a Argentinou přálo Čechům i trochu štěstí, jelikož jejich soupeř nikdy nenastoupil v nejsilnější sestavě. Srbům se omluvila světová jednička Novak Djokovič, Argentincům chyběl David Nalbandian a v průběhu víkendového střetnutí se zranil i Juan Martín del Potro. Podobnou výhodu mají čeští tenisté i nyní, když za Španělsko nemůže nastoupit Rafael Nadal.

PROGRAM FINÁLE:

Pátek (16:00): Štěpánek (v žebříčku 37. ve dvouhře ATP) - Ferrer (5.), Berdych (6.) - Almagro (11.).

Sobota (14:00): Rosol (73.), Minář (186.) - M. López (6. ve čtyřhře ATP), Granollers (10. ve čtyřhře),

Neděle (13:00): Berdych - Ferrer, Štěpánek - Almagro.

Neznamená to ovšem, že by je čekal snadný soupeř. I tak je španělský tým nabitý skvělými hráči a papírově by měl být ve střetnutí favoritem. Týmová jednička David Ferrer je aktuálně pátým hráčem světa, Nicolas Almagro se nachází na jedenácté příčce. (Pro srovnání česká dvojka Radek Štěpánek je až 37.) K tomu Španělé disponují čerstvými vítězi čtyřhry na Turnaji mistrů Lopézem a Granollersem.

Nerozlučná dvojice potáhne Česko

Češi se za vítězstvím poženou již tradičně s dvojicí Radek Štěpánek – Tomáš Berdych. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil sice do sobotní čtyřhry nominoval dvojici Lukáš Rosol - Ivo Minář, to je ale jen formalita. Pokud se nestane nic nečekaného, nastoupí tradičně Berdych se Štěpánkem, kteří mají v daviscupové čtyřhře unikátní bilanci jedenácti výher a jediné porážky. Tu jim ale uštědřili právě Španělé v tři roky starém finále. "Zatím se nám spolu neskutečně daří a doufám, že to nebude jinak ani tady," řekl Štěpánek.

Radku Štěpánkovi se v závěru letošního roku ve dvouhrách příliš nedařilo, tíha odpovědnosti tak bude ležet zejména na světovém hráči číslo 6, Tomáši Berdychovi. "Pokud chceme vyhrát, tak myslím, že Berdych musí udělat dva body ve dvouhrách a třetí bod se někde urve," uvažoval bývalý reprezentant Jan Kodeš. "Je ale vidět, že se na to těší, mají dobrého ducha a nepřistupují k tomu s obavami, což je dobře," doplnil.

K první dvouhře od 16:00 nastoupí Štěpánek proti Davidu Ferrerovi a případný bod pro Česko z tohoto duelu by byl rozhodně nad plán. "Každý hráč je k poražení. O Ferrerovi je známo, že to je obrovský bojovník, nedá ani centimetr kurtu zadarmo a člověk si to s ním musí uhrát. Já budu hrát svůj agresivní tenis, budu se tlačit k síti a zkusím získat první bod," věří si ale Štěpánek.

V druhé páteční dvouhře se naopak počítá s vítězstvím Berdycha takřka jako s jistotou, pokud Češi chtějí pomýšlet na celkový triumf. Český tenista má navíc s Almagrem vysoce pozitivní bilanci a z pěti letošních utkání čtyřikrát zvítězil. "Očekávání je jedna věc, ale člověk se s tím musí sám poprat, a ne spoléhat na to, co létá kolem," řekl Berdych. "Musím se nachystat co nejlépe na zápas. On má hodně zbraní, které můžou být na tomhle povrchu nebezpečné, takže všechny sety můžou být dost vyrovnané," doplnil.

Češi budou těžit z podpory vyprodané vysočanské O2 areny a zřejmě i rychlého povrchu, který si připravili speciálně pro španělské antukáře. "Hrajeme doma, kluci zvolili co nejrychlejší povrch a poslední výhodou je, že nehraje Rafael Nadal. Šanci vyhrát určitě máme," uzavírá bývalý tenista Cyril Suk.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články