Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Španěly přehrajeme jen na tvrdém povrchu, taktizuje Navrátil

Praha - Jak na Španěly? Otázka, která tenisovému týmu vaří hlavy už několik let. V roce 2009 Čechům utnuli naději na triumf, letos se Berdych a spol. pokusí o comeback. První výhoda je jasná - oproti tři roky starému finále se listopadová bitva odehraje v srdci Evropy. Čeští zástupci tak budou mít volnost výběru povrchu a velmi pravděpodobně na antukové mistry pomalé kurty nezvolí. "Povrch by měl být určitě tvrdý," řekl jasně kapitán Jaroslav Navrátil po příletu z Argentiny, kde jeho tým vyhrál semifinále 3:2 na zápasy. Hrát se bude buď v pražské O2 areně nebo v Ostravě, rozhodnout by se mělo v průběhu týdne.

Jaroslav Navrátil
zdroj: ČT24

Faktem je, že Španělsko v poslední době prohrálo jen na rychlém povrchu a venku. Navrátil vybere ideální povrch dohromady s hráči Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem, na nichž úspěch stojí. "Budu jim volat do Šanghaje, jak se kluci rozmysleli. Musíme zvážit všechna pro a proti," řekl Navrátil. 

Tvrdý povrch je jasnou volbou, otázkou je jeho rychlost. David Ferrer, který je při zranění Rafaela Nadala jedničkou Španělů, umí hrát na každém povrchu. "Je všude šikovný, proto se musíme při výběru dívat spíše na jejich případného druhého hráče a zvolit povrch správně, aby nám vyhovoval co nejvíc," řekl kapitán.

Dvojkou Španělska může být Nicolás Almagro, ale teoreticky na rychlém povrchu rovněž Feliciano López. Ten totiž vede vzájemnou bilanci nad Berdychem 4:3 a dvakrát českou jedničku porazil na rychlém povrchu a jednou na koberci.

"Španělé mají na výběr šestici hráčů a určitě si s nominací počkají podle naší volby povrchu," řekl Navrátil. Je totiž možné, že Alex Corretja vynechá kvůli rychlému povrchu deblovou dvojici Marc López, Marcel Granollers a nominuje právě Feliciana Lópeze a k němu Fernanda Verdaska. "Marc López, Granollers jsou nebezpečný debl, ale na rychlém povrchu by Marc nestíhal své forhendy," řekl Navrátil.

Lukáš Rosol a Rafael Nadal
zdroj: Isifa

Nadal od prohry s Rosolem nehraje. Davis Cup by ale rád stihl

Důležitý pro vývoj finále bude případný Nadalův start. Třetí tenista světa od prohry ve Wimbledonu s Lukášem Rosolem kvůli problémům s kolenem nehraje. Údajně by chtěl stihnout Turnaj mistrů v Londýně, po němž následuje právě finále Davisova poháru.

"Vypadá to, že Rafa asi do konce roku hrát nebude," slyšel Navrátil od rozhodčího Sorena Frimmela, který mluvil s Nadalovým manažerem. "Pokud nebude hrát Rafa Masters, tak Davis Cup hrát určitě nebude. Nadal je ale takový, že Davis Cup hrát chce, takže uvidíme a počkáme si, jak to dopadne," dodal český kapitán.

Před finálovým duelem bude Navrátil pečlivě sledovat výkony Berdycha i Štěpánka a především jejich zdravotní stav. "Určitě budu trnout, protože jsou to dva stěžejní hráči a únava fyzická i psychická bude narůstat a bude důležité, kdo bude na finále v jakém stavu," řekl Navrátil. Za hráči pojede na turnaj do Paříže. "Věřím, že se kluci určitě dobře připraví a na finále se na turnajích dobře rozehrají," doplnil.

Daviscupové finále se blíží každým dnem, Navrátil byl ale stále ještě plný vítězství na horké argentinské půdě. "Kluci to v té atmosféře neskutečně zvládli a je to jedno z nejdůležitějších vítězství. Tohle je obrovský úspěch," řekl kapitán.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy na finále Davis Cupu

O dějišti finále se rozhodně v průběhu týdne

Problém s dějištěm finále v pražské O2 areně by mohl být v průběhu tohoto týdne vyřešen. Souboj se uskuteční od 16. do 18. listopadu, jenže v tomto termínu už je O2 arena vyhrazena pro taneční party Transmission. "Jednání postoupila do velmi nadějné polohy. Domnívám se, že jsme na tom v jednání podstatně lépe než na začátku. Věřím, že se celá věc v průběhu týdne pozitivně uzavře," uvedl majitel pořádající agentury Česká sportovní Miroslav Černošek.

V případě nouze je k dispozici Ostrava. Mezinárodní tenisová federace ITF tlačí na pořadatele, aby se finále uskutečnilo v Praze. Jednak kvůli potřebám VIP prostor a také kvůli blízkosti velkého mezinárodního letiště i kapacitě. "Na tyto požadavky je jako šitá na míru Praha. Na Ostravu si ale nemůžeme stěžovat. Pokud by nevyšla Praha, tak jiná alternativa než Ostrava není," dodal Černošek.

Také tenisté upínají své naděje k Praze. "Obě místa jsou pro nás skvělá," podotkl Tomáš Berdych. "O finále bude obrovský zájem. Troufnu si říci, že i kdyby byla kapacita O2 areny dvojnásobná, tak by nebyl problém ji naplnit. Vždycky nám v Praze diváci pomohli. Tím nechci říci, že by v Ostravě byli špatní. Ale chceme využít vyšší kapacitu," dodal tahoun daviscupového týmu. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články