Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ovládli jsme světový tenis, tvrdí Kaderka

Praha - Prezident Českého tenisového svazu hýří optimismem. Česká republika ovládla podle Iva Kaderky světový tenis. Poslední krok k tomu v neděli po téměř čtyřech hodinách boje udělal Radek Štěpánek, který za nerozhodného stavu přidal vítězný bod ve finále se Španělem Nicolásem Almagrem. "Je to jako z říše snů," smál se Kaderka.

"Teprve nám to všechno musí dojít. Je to jeden z mých nejkrásnějších okamžiků v životě. Nedá se popsat, prostě se musí prožít. Český tenis ovládl světový tenis. Co se povedlo této malé zemičce v tomto nádherném sportu, nemá na světě obdobu," řekl Kaderka v České televizi.

Obrovskou zásluhu na tom má Radek Štěpánek, který za stavu 2:2 přidal vítězný bod po tuhém boji s Nicolásem Almagrem. "To byl takový výkon, který jsem u něj ještě v životě neviděl," řekl Kaderka a upozornil, že Štěpánek určitě nebyl vnímán před Davis Cupem jako outsider. "Davis Cup smazává rozdíly mezi hráči a on je naprosto týmový hráč, který byl dokonale připraven. Od prvního míče až do mečbol se dokonale soustředil a předvedl něco, co je málokdy vidět."

Štěpánek měl podle Kaderky velkou výhodu. "On už za stavu 2:2 nastupoval v roce 2007 proti Švýcarsku. A navíc byl podporován fantastickým publikem, které hnalo tým dopředu." Velkou zásluhu má na vítězství ale i zbytek týmu. Kapitán Jaroslav Navrátil a tenisté Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Ivo Minář. "Pracovali výborně," pochválil je Kaderka. "Co se stalo, prostě muselo přijít," dodal sebejistě.

Davis Cup je nadpozemská soutěž, míní Kaderka. Stejné je to podle něj i s Fed Cupem. Šéf tuzemského tenisu je přesvědčen, že si český tenis nemohl přát lepší reklamu. "Dostal jsem stovky smsek od kolegů ze zahraničí. Máme dva tituly. To se povedlo snad naposledy Američanům v roce 1990. Jsme první na světě v historii, kteří během dvou týdnů, v jednom městě, v jedné hale vyhráli dvě soutěže," uvedl Kaderka, který doufá, že si díky tomu najde k tenisu cestu daleko více lidí než dosud. "Kluci jsou obrovskými vzory, úspěch je velkou výzvou pro malé děti."

Navrátil doufá, že Berdych i Štěpánek budou v týmu pokračovat

O body se jako v předchozích zápasech dělili Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. "Všichni víme, že bez jednoho z nich se nedá uspět," řekl Navrátil. Doufá také, že oba budou v týmu nadále pokračovat. "Nebudu předbíhat, ještě jsme o tom nemluvili. Až se vrátí z dovolené, tak to probereme, ale není důvod nepokračovat," řekl kapitán.

Cesta za stříbrnou trofejí začala v roce 2007, kdy se v baráži proti Švýcarsku vrátil do týmu Štěpánek. Ve dvouhrách jsou se světovou šestkou Berdychem silní a navíc spolu v Davisově poháru tvoří téměř neporazitelný deblový pár.

Dostat se na vrchol tenistům podle Navrátila pomohly i prohry. Třeba ta drtivá 0:5 před třemi lety ve finále právě proti Španělsku. "Mysleli jsme si, že máme šanci, a smázli nás. Ponaučením pro nás bylo i semifinále v Srbsku a trochu šachy s Djokovičem," vzpomínal Navrátil na rok 2010 a porážku 2:3 v Bělehradu. Loni zase tenisté nečekaně podlehli doma Kazachstánu; tehdy v týmu chyběl Štěpánek a Berdycha porazil Andrej Golubjov. "To bylo ponaučení pro Tomáše a další důkaz, že v Davis Cupu se rozdíly strašně smazávají," řekl Navrátil.

V prvním kole ročníku 2013 začnou tenisté obhajobu ve Švýcarsku, což může být těžký, nebo přijatelný soupeř. To se bude odvíjet od startu druhého hráče světa Rogera Federera, který zatím účast nepřislíbil, a nejspíše bude záležet na jeho výkonech na Australian Open. "Musíme si počkat, jak se rozhodne," řekl Navrátil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články