Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Navrátil: Jestli chceme být úspěšní, musí se vrátit Berdych

Třinec – Bez Berdycha to v Davisově poháru nepůjde. V tomto názoru utvrdila nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila víkendová porážka s Francií. Rosol s Veselým a Štěpánkem sice potili krev, ale zkušenosti české jedničky chyběly. Osmý hráč světa Berdych zápas v Třinci vynechal kvůli únavě z náročného programu.

Sport
zdroj: ČT4

Jediný bod proti Francouzům uhrál Lukáš Rosol, který trochu překvapivě porazil světovou desítku Jo-Wilfrieda Tsongu, ale Jiří Veselý ani debl další body nepřidali.

"Francie byla mírným favoritem, ale to neznamená, že můžu být spokojený. Rosol odehrál vynikající Davis Cup jako posledně v Německu a je vidět, že získal sebedůvěru. Veselý předvedl noc a den. Jestli chceme být úspěšní, musí se ale vrátit Tomáš Berdych. Jinak přijde horší období a budeme hrát baráže, budeme se zachraňovat. Bude trvat, než se kluci dostanou na jeho úroveň," řekl Navrátil.

S Berdychem, dvojnásobným vítězem Davisova poháru, zatím žádnou ústní dohodu nemá. "Bude a je to čistě jeho rozhodnutí," řekl Navrátil stručně. Podle nehrajícího kapitána tým Berdycha potřebuje jako hráče i přirozeného lídra, který mladším hráčům předá zkušenosti. "Kluci chtějí hrát a reprezentovat, dávají tomu všechno. Ale potřebujeme, aby je Tomáš ještě rok dva vedl a dostal je na jeho úroveň. Všichni víme, jak je první divize těžká. V tomhle složení bez Tomáše by přišly slabší roky," řekl Navrátil.

Veselý s Pavláskem podle něj mají potenciál, aby dozráli ve špičkové hráče pro Davisův pohár. "Musí si ale nahrát všechna ta těžká utkání a projít si tím. Já pořád říkám, že Davis Cup a turnaje jsou dvě odlišné věci. Podívejte se dnes na Lukáše Rosola, o kterém v jednatřiceti můžu říct, že je oporou týmu. Ale to sebevědomí získal všemi těmi zápasy. Doufám, že pár let teď tou oporou i zůstane," řekl Navrátil.

Veselý k ní má zatím našlápnuto pozvolna. "Tady ukázal noc a den, ale i to, že udělal veliký pokrok ve svém tenisu. Když bude dále pokračovat v tomhle trendu, tak je určitě příslibem pro příští roky," řekl Navrátil, který za nenahraditelného stále považuje také Radka Štěpánka. "Má 37 a je strašně platný ve čtyřhře. Ale i tím, jak klukům na kurtu a v tréninku pomáhá. Štěpánek je pro nás nenahraditelný."

Navrátilovi vadí, že kromě náročného programu tenisová federace odrazuje elitní hráče od účasti v Davisově poháru i novým bodovým systémem. "Vzali jim body za Davis Cup a teď už ty kluky netáhne vůbec nic. Když si k tomu připočtete, jak jsou po tom víkendu zbití... Davis Cup tím pro ně bohužel ztrácí na zajímavosti a to je pro mě možná to nejpodstatnější," smutnil Navrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články