Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lehečka s Macháčem prohráli i čtyřhru, do finálového turnaje postupuje Argentina

Čeští tenisté nezvládli obrat v kvalifikaci Davis Cupu o postup do finálového turnaje. Nepříznivý stav 0:2 po prvním dnu se dvojici Jiří Lehečka a Tomáš Macháč nepodařilo zvrátit hned v sobotní čtyřhře, kterou prohráli s argentinským párem Maximo González/Horacio Zeballos dvakrát 4:6. Ani ve čtvrtém zápase se Češi neradovali, Kopřiva dobře rozehraný zápas prohrál ve dvou setech. Českou reprezentaci bude čekat v září baráž o kvalifikaci pro rok 2023. 

Je nám líto, video expirovalo.
Finálový turnaj Davis Cupu bude bez českých tenistů

V úvodním sobotním utkání ztratili tenisté naději na obrat po prohře Tomáše Macháče s Jiřím Lehečkou ve čtyřhře s Horaciem Zeballosem a Máximem Gonzálezem dvakrát 4:6. Za rozhodnutého stavu pak Vít Kopřiva při premiéře v soutěži podlehl Federicu Coriovi 2:6, 4:6.

V pátečních dvouhrách Lehečka podlehl Sebastiánu Báezovi 6:7 a 3:6 a ve druhém utkání prohrál Macháč po nadějném začátku s Diegem Schwartzmanem 6:2, 2:6 a 3:6.

Svěřence kapitána Jaroslava Navrátila letos čeká 16. a 17. září zápas nižší Světové skupiny I, z kterého vítěz postoupí do kvalifikace pro finálový turnaj v roce 2023.

"Když jsme sem přijížděli, tak jsme nečekali, že neuhrajeme bod. Šancí bylo dost, nikdo se nebál, ale zajíci se počítají až po honu," řekl kapitán Navrátil. "Prohráli jsme, ale i když se prohraje, tak se z toho kluci ponaučí. Vidí, že se s těmahle klukama dá hrát," poukázal na to, že Lehečka a Macháč nyní i loni v Innsbrucku statečně bojovali s žebříčkově výrazně kvalitnějšími soky.

Macháč lituje prohraných dvouher

Macháč a Lehečka nahradili podle plánu do čtyřhry původně při losu nahlášené Zdeňka Koláře a Víta Kopřivu. Jejich mladické nadšení ale nestačilo, soupeři ukázali deblové kvality. Především pátý hráč čtyřhry v žebříčku ATP Zeballos na kurtu vynikal přehledem i voleji.

Češi nevyužili jeden brejkbol a v sedmé hře přišel o servis Macháč. Stejný hráč neudržel podání na úvod druhé sady a Argentincům znovu za dohledu slavné Gabriely Sabatiniové vždy jeden brejk k zisku setu stačil. "Šance jsme měli, ale soupeři hráli dobře, deblověji. Bohužel jsme se nesešli na returnu. Škoda," řekl Macháč a dodal: "Spíš mrzí ty páteční dvouhry. Kdybychom měli aspoň jedno vítězství, tak by soupeři možná asi hráli jinak."

Skoro celý zápas se hrál v drobném dešti. "Bylo to malilinko klouzavější, ale kurt byl ve velice dobrém stavu. Obecně pomalá antuka naší hře nesvědčí. Jsme zvyklí se opírat o servis, hrát agresivněji, i čtyřhru hrát singlověji, což se tady úplně nedalo využít," řekl Lehečka.

Tenistům poprvé od roku 2013 chyběl v sestavě Jiří Veselý, který se po domluvě s kapitánem z utkání s předstihem omluvil.

"Věřím, že je náš mužský tenis díky mladým na vzestupu. Poslední slovo neřekl ani Jirka Veselý a doufám, že budou kluci zdraví a připravení na září, abychom zase mohli hrát za rok o postup do finále," řekl Navrátil, který je kapitánem od srpna 2006 a v letech 2012 a 2013 dovedl tým v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánek k dvěma titulům v soutěži.

Argentina - ČR 4:0

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru:

Buenos Aires: Argentina - ČR 4:0

González, Zeballos - Lehečka, Macháč 6:4, 6:4,

Coria - Kopřiva 6:2, 6:4.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články