Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Kapitán Navrátil počítá pro Davis Cup už i s uzdraveným Lehečkou

Český tenis už ví, kdo se postaví v Davisově poháru Španělsku, Austrálii a Francii. Kapitán týmu Jaroslav Navrátil nominoval do Valencie, kde se skupina B odehraje, Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče, Jakuba Menšíka, Adama Pavláska a Víta Kopřivu.

Jiří Lehečka
zdroj: Reuters autor: Pablo Morano

Tým je stejný jako při únorové kvalifikaci ve Vendryni, kde porazili Izrael 4:0 na zápasy. Skupinová fáze Davisova poháru se hraje od 10. do 15. září, do finálového turnaje v Málaze postoupí dva nejlepší týmy. Reprezentace obhajuje v týmové soutěži čtvrtfinálovou účast z loňska, kdy podlehla 1:2 Austrálii.

"Je to pro mě jednoduchá nominace. Jsou to kluci, díky kterým jsme se dostali do finálové skupiny po kvalifikaci proti Izraeli. Zvládli to velice hladce," konstatoval Navrátil. "Je to samozřejmě širší nominace. Zbývají ještě dva měsíce, takže se může někdo zranit, může být i nominace čtyř hráčů. Tohle je ale výběr pěti nejlepších," doplnil kapitán.

Síla českého týmu se bude odvíjet především od zdravotního stavu hráčů. Devětadvacátý hráč světa Lehečka se chystá na návrat po delší době, kdy léčil únavovou zlomeninu bederního obratle, kvůli níž vynechal Wimbledon a nebude startovat ani na olympijských hrách v Paříži.

"Jirka v podstatě znovu začíná. Celý víkend měl trénink, co se týče kondice a po tenisové stránce s trenérem Michalem Navrátilem. Má měsíc na to, aby se připravil na dva turnaje před US Open a samotné US Open. Snad se mu už nic nepřihodí," řekl Navrátil.

Potíže s rukou měl v minulých měsících osmnáctiletý Menšík, už je ale fit a po premiérové účasti ve Wimbledonu se chystá na olympijské hry. Na nich bude startovat také Macháč, jemuž patří 38. místo v žebříčku ATP. "Jeho výsledky byly teď vynikající," podotkl Navrátil.

Češi zahájí daviscupový turnaj 11. září proti Španělsku, o den později se utkají s Austrálií a 14. září zakončí skupinu proti Francii. Pohání je zkušenost z loňského roku, kdy postoupili z obtížné skupiny se Srbskem, Španělskem a Jižní Koreou. Navrátil letos čeká těžší výzvu.

Ve španělské nominaci je čtyřnásobný grandslamový vítěz a čerstvý šampion Wimbledonu Carlos Alcaraz, spolu s ním jsou v týmu Roberto Bautista, Pablo Carreňo a Marcel Granollers. Za Francii by měli nastoupit Ugo Humbert, Arthur Fils, Adrian Mannarino a Giovanni Mpetshi Perricard. V australském týmu jsou Alex de Minaur, Jordan Thompson, Alexei Popyrin, Max Purcell a Matthew Ebden. "Je to ještě silnější skupina než minulý rok," řekl Navrátil.

Turnaj se uskuteční krátce po US Open na tvrdém povrchu. "Jedeme tam s tím, že už nějaké zkušenosti máme. Hraje se na dva vítězné zápasy a může rozhodovat i čtyřhra. Budeme se chtít opět kvalifikovat do finálové části," uvedl Navrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články