Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kaderka o novém modelu Davis Cupu: Přeji si, aby tradice a noblesa zůstaly navěky

O první krok k návratu do elitní skupiny Davisova poháru se v pátek a v sobotu pokusí čeští tenisté. Na zimním stadionu v Ostravě-Porubě změří síly ve 2. kole druhé divize s Izraelem. V zápasech této daviscupové skupiny se od letošního ročníku zkouší nový formát prestižní soutěže, proti kterému mimo jiné srdnatě bojuje prezident Českého tenisového svazu a čerstvý viceprezident evropské tenisové federace Ivo Kaderka. Přímé přenosy utkání Česko - Izrael sledujte na ČT2 a webu ctsport.cz.

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

V nižší zóně DC se bude nově hrát jen ve dvou dnech místo dřívějších tří. Ještě významnějším zkrácením je fakt, že každý duel rozhodnou pouze dva vítězné sety. Začne se dvěma zápasy v pátek, v sobotu bude následovat čtyřhra a po ní zbylé dvě dvouhry.  

"Vůbec se mi to nelíbí. Toto není tradice Davisova poháru. Je to jiné a vadí mi to. Z titulu svých pozic v ITF (Mezinárodní tenisová federace) a jako viceprezident evropské tenisové federace bojuji proti neuváženým změnám a přeji si, aby tradice a noblesa nádherné soutěže zůstaly navěky. Nechci, aby se za každou cenu dělaly změny, které se za pár let otočí proti soutěži samotné a do budoucna ji poškodí," prohlásil rezolutně Kaderka.

"Jako hlasující prezident Českého svazu mohu ovlivnit budoucnost Davis Cupu v rámci kongresu ITF. Hlavní změna by měla být schválena či zamítnuta letos v Orlandu," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Prezident tenisového svazu Kaderka o změnách v Davis Cupu

Od zmíněného formátu si ITF slibuje výraznější příliv financí pro jednotlivé federace. "Nové vedení hledá cestu, model, který by přinesl více peněz, ale změny za každou cenu jsou dle mého soudu riskantní, a pokud by měly být jen pokusem, a nedej bože omylem, tak by to pro Davisův pohár byla tragédie," pokračoval šéf Kaderka.

"V rámci ITF jsme společně s dalšími bojovníky za zachování tradic zatím nedovolili, aby se změny prosadily. Spousta členů si už na loňském kongresu v Saigonu myslela, že je prosadí, ale my jsme to nedovolili. Zasadil jsem se o to, aby dali na stůl písemné ekonomické garance o tom, že nový model přinese peníze, nezničí soutěž a federece na něm vydělají. Pokud ano, zatleskám jim. Jen se upřímně bojím, aby to tak opravdu bylo," doplnil. 

Nová éra bez dvojice gladiátorů Berdych – Štěpánek

Česko bude usilovat o návrat mezi elitu bez bývalých opor Berdycha se Štěpánkem. "Máme za sebou vynikající roky, předtím bylo nicméně i slabší období. Některé velmoci, jako například Švédsko, se trápí desítky let a nejsou tam, kde kdysi bývaly. Už sice nemáme dva daviscupové gladiátory, kteří spolu salátovou mísu dvakrát vyhráli a jednou byli ve finále, ale loni naši mladíci opanovali Junior Davis Cup. S nimi už pracujeme, chceme je během dvou tří let zabudovat do týmu," naznačil Kaderka.

Tíha odpovědnosti bude proti Izraeli ležet zejména na bedrech Jiřího Veselého, jenž v pátek celý program odstartuje duelem s Edanem Lešemem. "S losem jsme spokojeni, protože jsme to takhle chtěli. Začne Veselý, což je pro nás trošku lepší," konstatoval Kaderka.

Soupeře však rozhodně nelze označit za snadného. "S úctou, pokorou a respektem přistupujeme k Izraeli jako ke každému jinému celku, ale žebříčkově jsme trošku někde jinde. Máme větší zkušenosti. Za žádných okolností protivníka nepodceňujeme, ale myslím si, že jsme mírnými favority." 

Na zimní stadion v Ostravě-Porubě se tenisté vrací po 18 letech. "Není to kolos jako vítkovická nebo O2 arena. Je to menší hala s menší kapacitou, ale je velmi útulná. Diváci budou dobře vidět a tím, že je menší, tak pochopitelně, když bude vyprodaná, může být atmosféra velmi bouřlivá," uvedl Kaderka.

Hrát se bude po dlouhé době v domácím prostředí na antuce. "Co si řeknou hráči, to musíme respektovat. Věřme, že vybrali dobře a že to bude vítězný povrch."

Roli reprezentační dvojky zaujme poprvé v kariéře Adam Pavlásek. "Rozhodnutí nebylo lehké, ale nakonec i Lukáš (Rosol, pozn. autora) za mnou před losem přišel a řekl mi, že se takto dohodli. Kluci hráli mezi sebou v týdnu nějaké zápasy a toto je výsledek. Věřme, že je to správné rozhodnutí," vysvětlil Kaderka.

Složení sobotního deblu je nicméně ve hvězdách. "Kapitán ho ještě hodinu před utkáním může změnit. Uvidíme, kdo nastoupí. Určitě udělá to, co bude v danou chvíli nejdůležitější. Jsou to šachy a od toho jsou nehrající kapitáni, aby situace zvládali," zakončil Kaderka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články