Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Jestli Haasemu za vyřazení Čechů platí, je to největší sportovní skandál historie, řekl Kaderka

Patří mezi kritiky nového systému Davis Cupu. Zatímco jiní špičkoví tenisté však turnaj kvůli formátu nehodlají hrát, Nizozemec Robin Haase nechybí v Ostravě, aby pomohl svému týmu v boji proti Čechům v úvodním kole. V nedávném rozhovoru prozradil, že důvodem jsou peníze od pořádající skupiny Kosmos. Tohle zjištění šokovalo prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku, který bude ověřovat pravdivost informací a vše hodlá řešit. 

Robin Haase
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Roger Federer, Novak Djokovič či Alexander Zverev. Co jméno, to tenisový pojem. Zároveň co jméno, to hráč, který nechce hrát nový formát Davis Cupu, který má letos poprvé vyvrcholit finálovým týdnem v listopadu, kdy si to v Madridu rozdá 18 týmů o cennou trofej.

Dalším z mnoha kritiků systému, který vymyslela skupina Kosmos pod vedením slavného fotbalisty Barcelony Gerarda Piquého, je i Nizozemec Robin Haase, v současnosti 54. hráč světového žebříčku. Ten se do novinky pustil v listopadovém rozhovoru pro nizozemský web Nos.

"Je neuvěřitelné, kam celý projekt dospěl. ITF a Kosmos změnili formát strašně rychle, aby udrželi krok s ATP. Jenže ATP pak přišla s vlastní soutěží. Bojím se toho, že Davis Cup může během roku nebo dvou úplně zaniknout," prohlásil tehdy nizozemský tenista.

Že ani on do nového Davis Cupu tedy nenastoupí? To zase ne.

Nizozemská jednička v úvodním kole v Ostravě nechybí, aby nastoupila proti Česku. Jako hlavní důvod v listopadovém rozhovoru Haase uvedl, že dostal od skupiny Kosmos nabídku, že pokud nastoupí v listopadovém finále, dostane výraznou finanční odměnu. A aby se tam dostal, musí nyní Nizozemci Čechy porazit. Sám popsal, že to v jeho pozici nejde odmítnout.

"Dají tenistovi kolem 150 tisíc dolarů. Nejsem v pozici, abych takovou částku mohl odmítnout. To si mohou dovolit někteří hráči z elitní dvacítky, ale já rozhodně ne," komentoval Nizozemec částku, která se v přepočtu na koruny pohybuje kolem hodnoty 3,5 milionu.

Skupina Kosmos tímto plánem chce zamezit, aby radikální změna v Davis Cupu, jehož práva od ITF koupila na 25 let, neskončila hned na startu obrovským fiaskem. Jedinou hvězdou, která zatím přislíbila start v Madridu, je totiž Rafael Nadal a ten bude hrát primárně z důvodu, že se představí doma.

Rozhovor se donesl i k prezidentovi Českého tenisového svazu Ivo Kaderkovi. Velký kritik a odpůrce nového formátu byl ze zpráv o ovlivňování šokován. Pokud by finanční odměnu dostal již za kvalifikační účast, hodlá situaci razantně řešit.

"Budu chtít vědět, jak to bylo, a Robina Haaseho se na to zeptám. Jestli je to pravda, tak je to největší skandál v historii světového sportu," pustil se do kritiky ve Sportovních zprávách ČT sport šéf českého tenisu. 

Dle něj by se jednalo o zásadní úmyslné ovlivnění výsledků, které nemá obdoby. Kaderka za tím vidí i možný útok na Česko, které bojovalo za zachování tradiční podoby Davis Cupu a s novým formátem se nadále nesmířilo.

"Marketingová agentura, investor, zvýhodní jednu stranu tím, že si zaplatí jejich prvního hráče, aby vyřadil nepohodlné Čechy, jejichž prezident je ten, který křičí proti změnám v Davis Cupu. Můžeme mít pocit, že si Čechy ve finálovém turnaji nepřejí. Pokud je to pravda, chci se zeptat, zda nějaká sázková kancelář nemůže posílat peníze třeba jednomu celku v derby, kdy bude hrát Sparta a Slavia, aby vyhrál ten, nebo onen a více se sázelo a vydělalo. Je to do nebe volající skandál a myslím, že je to věc, kterou musí projednat komise ITF a já se o to postarám," prohlásil rozhořčeně. 

A Berdychovi nezaplatí...

Českému týmu naopak dlouhodobá jednička bude podle očekávání chybět. Tomáš Berdych se sice vrátil na kurty a na Australian Open došel až do osmifinále, kariéru v Davis Cupu už ale uzavřel a měnit na tom nic nehodlá.

"Je zajímavé, že jemu pan Piqué 150 tisíc eur neposlal. Tomáš Berdych je každopádně člověk, který v týmových soutěžích odpracoval moc. Ano, byl bych radši, kdyby nastoupil, ale má svůj věk, vrátil se po dlouhé době. Jeho rozhodnutí je staré a my ho respektujeme. Navíc si myslím, že se nezmění," vysvětlil.

Hlavní českou oporou by tak měl být Jiří Veselý, v současnosti 97. hráč žebříčku ATP, který však na Australian Open vypadl hned v 1. kole bez zisku jediného setu. Kaderka ale věří, že pětadvacetiletý hráč v Davis Cupu ukáže své kvality.

Tomáš Berdych na Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

"Pozná se na kurtě, v jaké je Jirka formě. U něj je to o tom, jak má věci srovnané v hlavě. Davis Cup je pro něj velké vypětí, ale tenis umí. Je to korektní a dobrý sportovec, který odehrál velké zápasy, a myslím, že je teď odehraje. A pomůže nám," zhodnotil.

Velká pozornost bude směřovat také na dva mladíky, osmnáctiletého Tomáše Macháče a sedmnáctiletý Jiří Lehečka, kteří se v českém týmu objeví vůbec poprvé a jeho jméno moc fanoušků nezná.

"Mladí kluci mi dělají velkou radost. Je čas je k tomu Davis Cupu dostat. Vzpomeňte, když jsme prohráli v Holandsku a ti kluci zrovna vyhráli MS družstev do 16 let, tedy juniorský Davis Cup. Říkal jsem, že o nich uslyšíte. Máme 5-6 kluků, kteří se to mohou úžasně naučit a mohou být špičkovými tenisty. Pokud se nic zvláštního nestane a pokud budou mít chuť a sílu, štěstí zdraví," těší Kaderku.

A jak tedy vidí české naděje v zápase, který začne v pátek a dohraje se v sobotu? "Vyhrajeme," dodal odhodlaně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články