Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Hezky se mi dívá na proces, jakým jsme my jako tým prošli, těší Lehečku

Po výhře znamenající druhý bod mohl být spokojený. Jiří Lehečka zvýšil vedení českého týmu v kvalifikačním souboji Davisova poháru proti Izraeli na 2:0 po úvodních dvouhrách. Další bod bude znamenat postup do skupinové fáze. Přímý přenos druhého hracího dne sledujte na ČT2 a ČT sport Plus od 12:55.

"Z mé strany je hodnocení zápasu určitě kladné. Nebylo to nic jednoduchého," uvedl Lehečka. "V Davis Cupu se rozdíly trochu mažou a já to na vlastní kůži cítil ve druhém setu. Soupeř se hodně zlepšil na servisu, více mixoval hru a neudělal tolik zbytečných chyb. V koncovce jsem nevyužil několik šancí, ale o to cennější pro mě je, že jsem byl schopný dotáhnout tie-break druhého setu. Tam už jsem byl lepším hráčem a přinesl druhý bod do šatny," doplnil.

Ve své hře vyzdvihl hladce získaný první set či to, jak rychle reagoval na ztrátu servisu a manko 2:3. Situaci mu také usnadnil fakt, že po předchozí výhře Jakuba Menšíka nad Jišajem Olielem vstupoval do utkání za stavu 1:0.

"Bylo to ale trochu jiné než vloni ve Valencii a Málaze. Tam byli soupeři žebříčkově výše a také cítili šanci a tlak. Tady byl soupeř oproti mně žebříčkově hodně dole, proto šel na kurt s tím, že nemá co ztratit. Trochu mi tím vzal výhodu, kterou jsem měl v předchozích zápasech. Rozhodně je ale příjemné nastupovat za stavu 1:0. Kubovi jsem to moc přál a věděl jsem, že když se zadaří i mně, otevře nám to dveře, abychom utkání dohráli už čtyřhrou," uvedl Lehečka.

Užil si domácí atmosféru. V hledišti ho podpořilo třináct set fanoušků, mezi nimi byli i jeho rodiče a sestra. Doma se v týmové soutěži představil po pěti letech.

"Každá výhra v Davis Cupu se počítá. Jsem moc rád, že se mi to povedlo před domácím publikem. Mohli jsme to zažít po strašně dlouhé době," řekl Lehečka. "Chvilkami jsem se snažil, abych si to užil. Nebylo to úplně jednoduché, protože jsem chtěl strašně moc vyhrát, ale to k tomu patří. Je to sport a v tomhle je Davis Cup krásný. Je to jeden z důvodů, proč byla podle mě chyba, že se venkovní a domácí zápasy zrušily," uvedl český tenista s narážkou na dřívější formát soutěže.

Mrzelo ho, že se kvůli bezpečnostním opatřením nemohlo hrát před větším počtem fanoušků. Zároveň ale pochválil pořadatele ve Vendryni za výbornou organizaci.

"Nakonec to pro nás všechny mohlo mít výhodu v tom, že jsme rovnou nenaskočili před pět tisíc lidí. To by třeba mohlo některé z nás stáhnout a znervóznět. V tomhle ohledu to beru jako výhodu, že jsme začínali takhle poskrovnu. Třeba když budeme hrát ještě lépe, tak tu šanci hrát před větším publikem dostaneme," prohlásil vítěz lednového turnaje v Adelaide.

Jednatřicátý hráč světa si vylepšil daviscupovou bilanci na osm výher a čtyři porážky. Napevno se usadil v pozici české jedničky.

"Vždycky se mi na to hezky dívá. A myslím tím celkově ten proces, jakým jsme my jako tým prošli. Po té generační pauze jsme byli s Tomášem (Macháčem) lehce předhození lvům, kdy jsme jako hráči kolem první stovky nebo za ní hráli proti velkým jménům. Sešel se ale nějaký rok, už jsme tu dva kluci stabilně ve stovce a do toho Adam stabilně ve stovce debla. Snažíme se využít pozice, že třeba ty kvalifikace hrajeme jako favorité a zase si můžeme ty zápasy nahrabat k dobru," dodal Lehečka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články