Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francouzi prahnou po finále. Jsou tím posedlí, ví Berdych

Paříž Francie naposledy získala titul z Davis Cupu v roce 2001 a logicky tak touží po úspěchu. Do finále ale vede cesta přes české obhájce. Francouzský národní tým nejen proto zvolil za dějiště zápasu antukový areál Rolanda Garrose. "Jsou natěšení a posedlí," řekl Tomáš Berdych. "Berou to vážně, mají všechny výhody na své straně, chtějí uspět. Ale my také," dodal kapitán Jaroslav Navrátil. Přímé přenosy ze semifinále odvysílá ČT sport a náš web od pátku do neděle.

Jo-Wilfried Tsonga
zdroj: Getty Images autor: Clive Brunskill

Na Roland Garros se Davis Cup hraje po 12 letech. V roce 2002 zde domácí vyřadili Američany a současný kapitán týmu Arnaud Clément tehdy zdolal Andyho Roddicka. "Atmosféra mě naplňovala energií a silou. Získal jsem vnitřní pocit, že jsem v uzavřené místnosti a diváci mě ženou dopředu," řekl Clément.

Ten doufá, že se do podobného "transu" dostanou jeho svěřenci, vedení světovou dvanáctkou Jo-Wilfriedem Tsongou. "Cítím velkou touhu, což může udělat ten konečný rozdíl. Všichni hráči na to myslí dlouhodobě, mají to někde v hlavě a vědí, že je důležité být ve skvělé formě v den D," řekl Clément.

Pro tenisty dělají domácí první poslední, aby jim pomohli postoupit. Na druhou stranu tím na hráče vytvářejí i ohromný tlak. "Trošku uberte," žádal Gaël Monfils, čtvrtfinalista US Open, který nejspíše bude dvojkou pro dvouhry.

Výhodou českých hráčů, především Berdycha a Radka Štěpánka, jsou zkušenosti ze semifinále a finále soutěže. "Tahle generace francouzských hráčů to moc nezná, to je může svázat, tlak na ně bude," řekl Navrátil. "Na druhou stranu to nejsou žádní vykulení mladíci, ale zkušení hráči, kteří by to měli ustát," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články