Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Federer zvítězil a Švýcaři jsou po 22 letech ve finále Davis cupu

Ženeva – Roger Federer poslal Švýcary po 22 letech do finále Davis cupu. Bývalá světová jednička zařídila rozhodující třetí bod výhrou nad Fabiem Fogninim 6:2, 6:3 a 7:6. V závěrečné dvouhře zkorigoval konečné skóre na 3:2 Andreas Seppi, který porazil domácího náhradníka Michaela Lammera 6:4, 1:6 a 6:4. Švýcarští tenisté si zahrají o "salátovou mísu" s přemožiteli českého týmu Francouzi, dějištěm bude na konci listopadu francouzské Lille. 

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP

Zatímco Francouzi slavili postup přes český tým už po sobotní čtyřhře, Švýcaři si museli počkat do nedělního odpoledne. Federer, jemuž triumf v Davisově poháru v úctyhodné sbírce úspěchů chybí, v sobotu odpočíval a do deblu se Stanem Wawrinkou nenastoupil.

Světovou sedmnáctku Fogniniho porazil po dvou hodinách a jen ve třetí sadě nabídl 18 tisícům fanoušků v Palexpo areně drama. Ani do třetice mu však ve vzájemných duelech nedovolil získat ani set. "Je to fantastický moment, všichni si to užíváme. Už dlouho se snažíme v Davis Cupu něčeho pořádného dosáhnout a teď jsme ve finále," řekl Federer, jenž dobyl všechny možné individuální trofeje. 

O body se spolu s Federerem zasloužil i šampion Australian Open Wawrinka páteční výhrou právě nad Fogninim rovněž 3:0 na sety. "I když budou Francouzi doma, vyberou si stadion, povrch i míčky, já mám vítěznou mentalitu a určitě tam nepojedu prohrát," dodal Federer. 

Švýcaři byli ve finále Davisova poháru jen jednou v roce 1992 s Rossetem a Hlasekem, tehdy prohráli s americkými hvězdami Agassim, Courierem, Samprasem a McEnroem. Letošní vrchol týmové soutěže se uskuteční od 21. do 23. listopadu, výhodu domácího prostředí budou mít Francouzi.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Ženevě (tvrdý povrch):

Švýcarsko - Itálie 3:2

Federer - Fognini 6:2, 6:3, 7:6 (7:4), Lammer - Seppi 4:6, 6:1, 4:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články