Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fantastický týden připomněl Navrátilovi zlatou éru. Menšík je diamant, který bude hodně drahý, věří Pavlásek

Tři zápasy, tři jednoznačné výhry. Vystoupení českého daviscupového týmu ve Valencii a jasný postup mezi finálovou osmičku překvapil mnohé. Tím spíše, s jak mladou sestavou se to povedlo. Deblový specialista Adam Pavlásek byl v pozici matadora, k jedničce Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi navíc přibyl obrušující se klenot Jakub Menšík. Kapitán Jaroslav Navrátil vidí v téhle partě obrovský potenciál a věří, že další zlatá éra českého tenisu by nemusela být v nedohlednu. Přímé přenosy z Davis Cupu vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátil a Pavlásek o úspěchu v Davis Cupu: Tenhle tým má velkou budoucnost

"Byl to fantastický týden. Když jsme sem přijížděli, těžko někdo přemýšlel, že v tak silné skupině se Srbskem, Španělskem neprohrají ani jeden bod," prohlásil ve Sportovních zprávách Navrátil i s připomínkou zlatých let 2012 a 2013, kdy na kurtech řádili Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem.

Po vítězstvích nad domácím Španělskem, Koreou a Srbskem měli Češi na kontě devět výher a žádnou porážku. Dobu, kdy Berdych se Štěpánkem přehrávali v týmové soutěži jeden celek za druhým, připomnělo i oslavné kolečko na kurtu ve Valencii.

"S velkou pokorou. Je to velký respekt k letům, když hráli Tomáš s Radkem. Kluci, věřím, na to mohou navázat," uvedl hrdě Navrátil.

Jiřímu Lehečkovi je jednadvacet, Tomáši Macháčovi o rok víc, Jakub Menšík je čerstvě plnoletý. Nejostřílenější ze sestavy je osmadvacetiletý Adam Pavlásek, který i za rozhodnutých stavů ve čtyřhrách nic nepodcenil a spolu s Menšíkem nebo Macháčem porazili všechny soupeře.

"Jsem už tady trochu důchodce. Ale paradoxně v deblové kariéře jsem ještě jeden z mála juniorů, tam mnoho hráčů pod třicet let není," pronesl s trochou nadsázky Pavlásek.

Hierarchie je jasná, prim hraje kapitán Jaroslav Navrátil. Všichni mají chuť reprezentovat. Týmový duch zdobí český výběr v Davis Cupu už mnoho let.

"Hlavní slovo má vždycky jednička a to je Jirka Lehečka. Je to správně, s rankingem i tím, jaký je skvělý člověk, tak si zaslouží být kápem týmu. Největší kapitán je pan Navrátil, ale druhé hlavní slovo má Jirka," popsal Pavlásek.

Menšíka nic nerozhodí

Po letech zkoušení se zdá, že se nachází ta pravá sestava, která by mohla okouzlovat tenisový svět. Přibyl do ní Menšík, který se senzačně na US Open probil z kvalifikace až do třetího kola a stal se tak nejmladším hráčem v této fázi ve Flushing Meadows od roku 1990.

"Jsem velice rád, že poté, co jsme vzali Jakuba do Portugalska, kde byl jen na zkoušku a dělal sparing, tak za půl roku udělal obrovský skok v kariéře a herní pohodě. Teď je rovnocenný hráč. Jednička je daná, ale jestli bude hrát Tomáš Macháč, nebo Jakub Menšík, je prakticky jedno, protože oba jsou stoprocentně připravení. Davis Cup hrají rádi, rádi reprezentují Českou republiku a to je pro mě podstatné," řekl Navrátil.

Pavlásek s Menšíkem vyhráli čtyřhry nad Španěly i Korejci a má možnost sledovat hru české naděje do detailu. "Kuba je velmi speciální, jestli je to 2:1, nebo 5:4 a servis, pořád zachovává klid. S jakou grácií on dokáže zápas dohrát… Nic ho nerozhodí," přiblížil zkušenější deblový parťák.

"Je to diamant, který bude postupem času hodně drahý. Líbí se mi jeho správná drzost, má v sobě něco, co se jen tak nevidí," dodal jedním dechem Pavlásek.

Další show v Málaze?

Finálová osmička zemí si to rozdá na konci listopadu v Málaze. Losuje se v úterý. A Češi mohou jen dále udivovat. Bude po sezoně a Navrátil již snová plány, jak udržet hráče v herní pohotovosti. Už teď většina týmu byla pospolu s předstihem.

"Výhodou je, že všichni hráči jsou z Prostějova. Vymyslíme nějaké soustředění, přípravu zkusíme navázat, abychom přijeli do Málagy rozjetí," uvedl Navrátil.

"Forma gradovala zápas od zápasu a doufám, že bude ještě gradovat v listopadu v Málaze a že kluci rozjedou velkou show jako tady a já jen slíznu tu smetanu," dodal s úsměvem Pavlásek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články