Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Davis Cup v Portugalsku rozehraje Lehečka s Borgesem, Macháč vyzve Sousu

V úvodním singlu daviscupové kvalifikace v Portugalsku se v sobotu střetne čtvrtfinalista nedávného Australian Open Jiří Lehečka s Nunem Borgesem. Ve druhém čeká Tomáše Macháče domácí jednička Joäo Sousa. Rozhodl o tom páteční los v Maie. Přímý přenos sledujte od 15:55 na ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Lehečka zahájí kvalifikaci Davis Cupu proti Borgesovi

"Dopadlo to, jak jsem čekal. Myslím, že i Portugalci čekali to, co jsem postavil," řekl po losu kapitán Jaroslav Navrátil. "Není důležité, kdo začne, ale hlavní je, jak se budou kluci prezentovat a jak dopadne první den. K soupeři mám respekt, ale myslím, že Lehečka i Macháč jsou malinko lepší hráči. Bude to těžké, ale byl bych spokojený, kdyby to bylo po prvním dni 2:0, přinejhorším 1:1," doplnil Navrátil.

Program bude pokračovat v neděli od 16:00 čtyřhrou. Do ní nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nominoval Macháče s Adamem Pavláskem, kteří by měli čelit dvojici Francisco Cabral, Borges. Složení se však může měnit. V dalších dvouhrách by se měli dle vývoje utkat Lehečka se Sousou a Macháč s Borgesem. Všechny zápasy se budou hrát na dva vítězné sety.

Vítěz postoupí do skupinové fáze finálového turnaje, jež se uskuteční od 12. do 17. září. Vyřazovací část je na programu od 21. do 26. listopadu ve španělské Málaze. Poraženého čeká baráž o udržení v elitní skupině.

Potvrdí Lehečka formu z Melbourne?

Jednadvacetiletý Lehečka, kterému patří v žebříčku ATP 39. místo, bude v kvalifikačním utkání nejvýše postaveným hráčem. S o čtyři roky starším Borgesem změří síly poprvé. "Vím, že se na Tour pohybuje, mnohokrát jsem ho zaznamenal. Na challengerech předváděl velmi slušné výkony a Portugalsko mu sedí. Budu se na něj muset pečlivě připravit," uvedl Lehečka.

Po něm půjde do akce 122. tenista světa Macháč. Dvaadvacetiletý rodák z Berouna se utkal se Sousou předloni na olympijských hrách v Tokiu a zvítězil 6:7, 6:4, 6:4.

Podle Navrátila se už hráči v Portugalsku aklimatizovali a zvykli si na antuku. "Podklad je betonový a na tom je jemná antuka jako v Paříži. Kurt tedy není pomalý. Rozdíl je jen v běhání, kdy se člověk může klouzat. Natrénovali jsme toho dost, každý den byly bloky po pěti hodinách. Kluci to mají odbouchané a v sobotu budou připravení na dvouhry," dodal Navrátil.

Češi se s Portugalskem střetnou v samostatné historii poprvé. V předchozích dvou duelech tehdejší československý tým uspěl, naposledy vyhrál v roce 1971 v Praze 5:0.

Tým kapitána Navrátila se naposledy probojoval do finálové části Davisova poháru před dvěma lety, kdy se utkal v Innsbrucku s Francií a Velkou Británií. V minulém roce Češi v kvalifikaci neuspěli. Po prohře s Argentinou (0:4) zachránili účast v elitní společnosti v baráži proti Izraeli (3:1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články