Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Davis Cup: Berdych srovnal stav s Argentinou na 1:1

Buenos Aires – Česká dvojka nevstoupila do semifinále Davis Cupu úspěšně. Argentinec Juan Martín del Potro porazil Radka Štěpánka bez větších potíží 3:0 na sety (6:4, 6:4, 6:2) a vybojoval pro svou zemi vedení 1:0 nad Českou republikou. Stav utkání chtěl srovnat Tomáš Berdych. Světová šestka si v prvním setu pohrávala s Juanem Mónacem, jenže pak se obraz hry dokonale otočil a Berdych byl rád, když alespoň vyrovnal 2:2 na sety. V rozhodujícím setu už to ale opět byl český tenista, kdo na kurtu dominoval a v utkání nakonec zvítězil 6:1, 4:6, 1:6, 6:4 a 6:4. Stav utkání s Argentinou je tak po prvním dnu vyrovnaný 1:1.

Tomáš Berdych v zápase s Juanem Mónacem
zdroj: Getty Images

I když Del Potro laboroval v týdnu se zraněným levým zápěstím, na jeho výkonu to nebylo znát. A ani Štěpánek se moc nesnažil hrát jen do soupeřova bekhendu. Body český tenista získával po své typicky pestré hře. Dlouho dokonce v utkání diktoval tempo výměn a dokázal svým výkonem umlčet zaplněné hlediště. V kotli pro 13 tisíc diváků tak byla občas více slyšet hrstka osmdesáti českých fandů.

Štěpánek ale v utkání využil pouze jeden z osmi brejkbolů, zatímco soupeř pět ze sedmi. Del Potro se tradičně spoléhal na skvělý forhend a hrál trpělivěji než čtyřicátý hráč světa Štěpánek, který ale mohl první i druhý set získat. V prvním měl za stavu 4:3 tři brejkboly, ale neuspěl a vzápětí ztratil dvě hry. Ve druhé sadě vedl 3:1, ale pak příliš chyboval a prohrál čtyři hry za sebou. Třetí set už Del Potro ovládl.

Radek Štěpánek: "První dva sety jsem se cítil výborně a myslím, že jsem byl lepší, ale nedokázal jsem využít své šance. Navíc jsem měl smůlu třeba při odskoku nebo když rozhodčí neodpískal dotek sítě při podání, po kterém jsem přišel o brejkbol. Ve třetím setu byl Delpo pánem na kurtu." 

Juan Martín del Potro: "Po pravdě, nebylo jednoduché hrát. Museli jste vidět, jak jsem se trápil, ale dal jsem do toho pro fanoušky všechno. A všem děkuji za podporu." 

V hledišti se z Del Potrovy výhry radovali mimo jiné zraněný David Nalbandian nebo bývalá třetí hráčka světa a vítězka US Open z roku 1990 Gabriela Sabatiniová. Avizovaný slavný fotbalista Diego Maradona prozatím mezi fanoušky nebyl.

Utkání ztracených podání

Publikum, které po celý průběh zápasu tlačilo Juana Mónaca za vítězstvím proti Tomáši Berdychovi, nakonec zůstalo v závěru páté sady oněmělé. Český tenista vyhrál první set naprosto přesvědčivě 6:1, pak se mu ale přestalo dařit na podání.

O moc lépe na tom nebyl ani jeho protivník, nicméně Berdych ztratil čtyři ze šesti servisů, a tak se jeho šance na zisk druhého setu vytratily za hranici utopie. Mónacovi vyhraná druhá sada v poměru 6:4 viditelně dodala na sebevědomí i do dalšího setu, v němž Berdycha přejel v poměru 6:1.

Tomáš Berdych: "Necítil jsem se dobře uprostřed zápasu a mohl jsem jenom věřit sám sobě, že to dokážu ještě otočit, a povedlo se mi to. Snažil jsem se vyhrávat bod za bodem a vrátit se ve čtvrtém setu do zápasu, což se mi povedlo a jsem šťastný." 

Argentinec byl na nejlepší cestě vyhrát celý zápas, ve čtvrté sadě již vedl 4:2, nicméně Berdych se viditelně zkoncentroval, uhrál svůj servis a nedělal nevynucené chyby. Průběh setu pak strhl na svou stranu a vyhrál 6:4. V rozhodující páté sadě už to opět byl český tenista, kdo tahal za delší konec a i přes drobné obtíže si Berdych dokráčel pro vítězství 6:4. Celý zápas tak Berdych ovládl v poměru 3:2 na sety. Stav utkání Argentina – Česká republika je po prvním dnu vyrovnaný 1:1.

V Davisově poháru Berdych vyhrál šestou pětisetovou dvouhru ze sedmi. Zároveň to byl jeho jubilejní dvacátý vyhraný zápas daviscupové dvouhry a vyrovnal se tak legendárnímu Jiřímu Javorskému. Více výher v singlu už mají z Čechů v DC jen Tomáš Šmíd (22), Jaroslav Drobný (24), Jan Kodeš (39) a Roderich Menzel (40). 

Jaroslav Navrátil: "Jsme v pozici, kterou jsme chtěli, a v sobotu se s Radkem pokusíme získat další bod. Přál jsem si po pátku stav jedna jedna. Del Potro byl lepší než Radek a Tomáš po dobrém úvodu hrál příliš bezpečně. Proto musel začít hrát odvážněji, což dokázal a nadechl se k obratu."

V sobotu je od 17:30 SELČ na programu čtyřhra, do které by měli nastoupit Štěpánek s Berdychem. Domácí při losu nahlásili pár Carlos Berlocq, Eduardo Schwank, ale hodinu před začátkem zápasu můžou kapitáni nominaci změnit. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články