Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Česko - Japonsko 2:0, zvítězil Štěpánek i Rosol

Tokio - Čeští tenisté vedou v daviscupovém čtvrtfinále nad Japonskem 2:0. Radek Štěpánek zlomil v Tokiu po téměř čtyřech hodinách odpor Tacuma Ita a úvodní zápas vyhrál 6:7, 7:6, 6:1 a 7:5. Ve druhé dvouhře se zase radoval Lukáš Rosol po pětisetové bitvě nad Taro Danielem. Přímé přenosy z Japonska pokračují o víkendu na ČT sport a našem webu.

Radek Štěpánek
zdroj: Isifa

"Panuje spokojenost s výsledkem. Všichni očekávali, že povedeme dva nula, že to bude jednoduché, ale ukázalo se, že žebříčkové rozdíly Davis Cup smazává, takže jsem rád, že to kluci zvládli, i když to bylo sedm hodin tenisu," řekl kapitán Navrátil. "Jsem rád, že vedeme, a doufám, že to ve čtyřhře potvrdíme." Doplnil, že na čtyřhru pošle Štěpánka a Rosola. Japonci nominovali Ita s Jasutakou Učijamou, ale můžou složení páru změnit.

146. hráč světa Ito držel se Štěpánkem až na úvod zápasu krok, ve výměnách od základní čáry zkušeného tenistu tlačil, ale často chyboval. Štěpánek na pomalejším povrchu jen občas zaútočil a těžil z 82 chyb soupeře.

"Neměl co ztratit a nastoupil do zápasu hodně agresivně. Ze všech pozic mě tlačil a hrál tak nízko, že jsem se prakticky celý zápas bránil a nebyl jsem schopen se dostat do svého útočného rytmu. I takové dny jsou, kdy se člověk necítí na kurtu nejlíp a musí najít cestu ven," řekl Štěpánek.

První set si však zkomplikoval Štěpánek sám. Za stavu 5:3 sadu nedopodával, pak měl při servisu japonského hráče tři setboly, ale neuspěl a úvodní sadu prohrál ve zkrácené hře. Štěpánek mohl přijít i o druhý set, ale setbol za stavu 5:6 odvrátil těžkým volejem a druhý tie-break zápasu ovládl, i když v něm prohrával už 3:5.

"Ten volej byl zázračný a určitě to byl klíčový moment utkání. Kdybych prohrával nula dva na sety, tak by situace byla daleko vážnější," řekl Štěpánek. "Musel jsem si vynadat, povzbudit se a dát do toho srdce, které tam vždycky je. To mi pomohlo přežít druhý set a nakopnout se pro zbytek zápasu," prohlásil.

Jen ve třetím setu Štěpánek dominoval. Soupeř si za stavu 0:3 nechal na kurtu ošetřit břicho, ale pak hrál bez viditelného omezení. Vyrovnaný čtvrtý set Štěpánek rozhodl brejkem na 6:5 a zápas pak ukončil při svém servisu.

Čtyřicátý hráč světa Rosol získal bezpečně první dva sety a zdálo se, že kráčí za klidnou výhrou. "Sice jsem první dva sety vyhrál, ale nebyl jsem spokojený se svou hrou. Nefungovalo všechno, jak jsem si představoval," řekl Rosol.

Lukáš Rosol
zdroj: Isifa

"Ve třetím setu jsem si myslel, že ho dorazím, ale nepodařilo se mi to. Trošku jsem ztuhl, přestalo mi to lítat od rakety," řekl Rosol. Nemohl se trefit do prvního servisu a najednou mezi ním a 190. tenistou žebříčku ATP Danielem nebyl rozdíl. Ve výměnách byl lepší japonský daviscupový nováček a Rosol další dva sety ztratil.

Daniel si tak vybojoval první pětisetový zápas kariéry. Do rozhodujícího dějství vstoupil Rosol důrazně. Znovu přesně a tvrdě podával, rychle vedl 3:0 a náskok proti náhradníkovi za zraněného Keie Nišikoriho už nepustil. "Pátý set už byl v mé režii a cítil jsem se na kurtu líp. Hrál jsem agresivně, to je moje parketa, na které zakládám svůj tenis, a dneska mi to naštěstí fungovalo tři sety," oddechl si Rosol.

Českému týmu chybí v Japonsku Tomáš Berdych, který s předstihem oznámil, že zápas vynechá. Nišikori vypadl z japonské sestavy kvůli zraněnému tříslu. Dnes nemohl nastoupit ani Go Soeda (134.), který měl před losem horečku.

Japonsko - ČR 0:2 po prvním dnu

Ito - Štěpánek 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 1:6, 5:7, Daniel - Rosol 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 2:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články