Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi získali druhý bod, Švýcary porazili až po sedmi hodinách

Ženeva - Ve čtyřhře prvního kola Davisova poháru na dvorci nastupil nově utvořený pár Tomáš Berdych s Lukášem Rosolem proti dvojici Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli. Češi vstoupili do utkání dobře, první sadu získali poměrem 6:4. Ve druhé však na podání selhal Tomáš Berdych a Češi jí prohráli 5:7. Třetí set už získali stejně jako první 6:4, bohužel ve čtvrté sadě v tie-braku na Švýcary nestačili. To pravé drama nastalo až v posledním, pátém setu. Ten skončil až za stavu 24:22 ve prospěch českých tenistů - po sedmi hodinách rozhodla dvojchyba Marca Chiudinelliho.

Tomáš Berdych v Davis Cupu
zdroj: EPA autor: MARTIAL TREZZINI

Od začátku utkání si oba páry držely své servisy až do stavu 4:4. Úvodní set tak rozhodl první proměněný brejkbol Berdycha v následujícím gamu a český pár šel do vedení 5:4. Hned v další hře sice česká jednička nabídla Švýcarům dva brejkboly, ale domácí hráči šanci nevyužili a set získali ve svůj prospěch čeští reprezentanti po vynikajích prvních podáních Berdycha. Před zápasem nebylo úplně jasné, jak bude Berdych s Rosolem sehraný, ale i Švýcaři nevěděli, do jaké míry se jim na dvorci bude dařit. Byl to překvapivě Wawrinka, ketrý se trápil na podání. Strategie Švýcarů byla ale zřetelná - hrát vícero výměn na Lukáše Rosola.

Nesnáze přišly ve druhém setu. Rosol totiž ztratil servis a brejk Chiudinelli snadno potvrdil. Berdych pak ale skvěle returnoval a nově utvořený český pár získal ztracený bod zpět. Posléze o servis opět přišel Wawrinka, který hodil raketou o zem a dostal za to od rozhodčího napomenutí. V osmém gamu se opakovala situace z prvního setu. Berdych tvrdými servisy musel odvracet dva brejkboly. Poté měli Švýcaři dokonce setbol při Rosolově podání, ale šance na zisk druhé sady vydržela. Za stavu 5:6 už se to ale nezdařilo. Wawrinka vítězným bekhendem definitivně prorazil Berychovo podání.

Česká dvojice zvládla třetí set mnohem lépe a Švýcary předčila 6:4, když Lukáš Rosol v závěru proměnil již první ze dvou setbolů. Českou hru však stále poznamenává nesehranost, několikrát se hráči srazili na síti a celkově je to proti Švýcarům citelné minus. Oba páry se také často musely strachovat o svůj servis, Čechům se to však od stavu 3:3 dařilo a díky závěrečnému Rosolovu esu se ujali vedení 2:1 na sety.

Tomáš Berdych:

"Vítězství chutná skvěle. Nikdy jsem nezažil tak dlouhý tenis. Nejenom zápas, tak dlouho jsem na kurtu nebyl. O to chutná výhra líp, ale potřebujeme ještě bod. Máme v nohách dlouhý zápas, byl extrémně dlouhý, ale máme docela čas na regeneraci a navíc to pro nás skončilo lépe."
  

První naděje na prolomení švýcarského podání přišla za stavu 3:3, kdy Marco Chiudinelli udělal několik chyb a pro Čechy nastala nadějná situace na break. Švýcaři se však zmátořili a čtvrtý set tak zůstal vyrovnaný až do tie-breaku. V něm se oponenti české dvojice záhy propracovali k vedení 3:1, Češi díky Rosolově formě na servisu srovnali. Wawrinka však byl při svém vlastním podání dominantní a Švýčaři proměnili hned první ze tří setbolů. Češi čtvrtý set prohráli po boji 6:7.

Ztráta čtvrtého setu jako kdyby Čechy navnadila a do rozhodující sady vstoupili velice slibně – proměnit dva brejkboly se jim však nepovedlo a Švýcaři hned na úvod své podání neztratili. Následně měl dvakrát při svém servisu problém Wawrinka, pokaždé však – sice s obtížemi – zachránil situaci pro svůj tým. Tenisté si pak shodně drželi svá podání, a to až do stavu 24:22, kdy při svém podání chyboval Švýcar Chiudinelli.

Lukáš Rosol:

"Dali jsme si na začátek maraton a je dobře, že jsme se na kurtu nějakým způsobem našli. Nevěděli jsme, do čeho jdeme a jsem rád, že to takhle skončilo. Ale potřebujeme přidat ještě bod."

Utkání délkou překonalo dosud nejdelší zápas Davisova poháru, který sehráli John McEnroe a Mats Wilander (6:22). Z Čechů hrál nejdéle Štěpánek v semifinále v roce 2009, kdy porazil Chorvata Iva Karloviče za 5:59. 

Berdych rovněž oslavil jubilejní čtyřicátou výhru v Davisově poháru a vylepšil si deblovou bilanci na 17:1. Rosol získal první "ostrý" bod v soutěži.

Postupový bod může přidat v neděli Berdych, který se od 12:30 v souboji jedniček střetne s Wawrinkou. "Jsem unavený fyzicky i psychicky, ale budu připraven," řekl Švýcar. Případný rozhodující duel by hráli Rosol a Henri Laaksonen, ale očekává se, že kapitán Severin Lüthi spíše pošle do hry Chiudinelliho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články