Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Češi vstoupili do baráže skvěle. Lehečka a Macháč neztratili v Tel Avivu ani set

Roli favoritů ustáli čeští tenisté s přehledem a daviscupovou baráž v Izraeli odstartovali na výbornou. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila vedou v Tel Avivu 2:0 a účast v kvalifikaci o finálový turnaj v příštím roce mají na dosah. Nejprve si poradil Jiří Lehečka 6:0, 6:4 s Danielem Cukiermanem a poté zvítězil i Tomáš Macháč, který zdolal Edana Lešema po setech 6:4, 7:5. Čechům proto schází k triumfu jediná sobotní výhra.

"I když s tím možná veřejnost a sportovní fanoušci počítali, nebyly to jednoduché zápasy. S vedením 2:0 jsme spokojení," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Sobotní program začne čtyřhrou, do které zatím Navrátil nahlásil dvojici Zdeněk Kolář - Dalibor Svrčina. Za Izrael by měli při absenci zřejmě zdravotně indisponovaného nejlepšího hráče Jišaje Oliela nastoupit Cukierman s Lešemem. Ve dvouhrách by se pak podle vývoje měli střetnout Lehečka s Lešemem a Macháč s Cukiermanem.

Všechny zápasy se hrají na dva vítězné sety. Jak už bylo zmíněno, vítěz postoupí do kvalifikace o finálový turnaj DC v příštím roce, poraženého čeká pád do nižšího patra soutěže.

Lehečka si připsal první vítězství v Davis Cupu

Dvacetiletý Lehečka splnil v úvodu baráže roli jednoznačného favorita a zaznamenal první výhru v Davisově poháru. "Doteď jsem neměl přívětivé losy a o to je cennější, že jsem získal pro Česko bod. Hrát Davis Cup byl pro mě vždy sen. Jsem rád, že mi dal kapitán šanci, a myslím, že se mi to povedlo splnit na výbornou," řekl Lehečka.

Třiašedesátý hráč světa nedovolil Cukiermanovi v prvním setu ani jeden brejkbol a nadělil mu za 39 minut "kanára". 

"Ze začátku to vypadalo, že do haly nedorazí ani 80 procent fanoušků. Ke konci ale aréna praskala ve švech. Atmosféra byla bouřlivá a nebylo to nic jednoduchého. Všechny bubny a pokřiky byly slyšet daleko více. Mezi prvním a druhým servisem se nehrálo příjemně," doplnil Lehečka.

Jediný účastník zápasu v Tel Avivu z top 100 světového žebříčku ATP získal brejk také ve třetí hře druhého dějství. Za stavu 5:4 však Cukierman duel zdramatizoval. Za podpory více než tří tisíc fanoušků měl při vedení 40:0 tři brejkbolové šance, ale Lehečka je odvrátil a pěti míčky za sebou dopodával utkání k vítězství.

"Zejména koncovka druhého setu byla po psychické stránce velmi náročná. I když jsem byl favoritem, na kurtu to tak chvílemi nevypadalo. Daniel hrál určitě lépe, než naznačuje žebříček. Jsem moc rád, že můžeme slavit první bod," zopakoval Lehečka pro Českou televizi.   

Macháč si pomáhal servisem

Macháčovi, kterému patří ve světovém žebříčku 109. místo, pomohlo v duelu s Lešemem (444. v žebříčku ATP) sedm es. O zisku prvního setu rozhodl jednadvacetiletý tenista proti domácí dvojce v sedmém gemu, když využil druhý brejkbol.

Tomáš Macháč v Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

O čtyři roky starší Lešem se nevzdal a ve druhé sadě si dlouho držel podání. Za stavu 4:3 měl při Macháčově servisu tři brejkboly, o chvíli později musel český hráč odvracet i dva setboly. Těžké momenty ale Macháč ustál, v koncovce prolomil soupeřovo podání a po hodině a 53 minutách využil první mečbol.

"Nehrálo se mi úplně dobře. V posledních dnech jsem měl problémy s ramenem, takže jsem toho moc neodehrál. Před zápasem jsem se už ale cítil dobře. Přestože diváci fandili proti nám, bylo to super. Jsme rádi, že jsme oba zápasy vyhráli. Po dnešku vládne stoprocentní spokojenost," řekl Macháč.

Izrael - Česko 0:2 po prvním dnu:

Cukierman - Lehečka 0:6, 4:6
Lešem - Macháč 4:6, 5:7

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články