Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi porazili Švýcary 3:2 a jsou ve čtvrtfinále

Ženeva – Tomáš Berdych získal v souboji jedniček rozhodující třetí bod a čeští tenisté se tak mohou těšit na čtvrtfinále Davis Cupu proti Kazachstánu. Stanislas Wawrinka měl stejně jako Berdych v nohou sobotní sedmihodinovou bitvu, český hráč se však s únavou vyrovnal lépe a Švýcara porazil ve čtyřech setech 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6. Za rozhodnutého stavu nastoupili k pátému utkání debutant Jiří Veselý a Henri Laaksonen, kterému český mladík podlehl 2:1 na sety. Švýcaři tak konečný stav utkání upravili na 2:3.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Češi tak v Davis Cupu vyhráli již pátý zápas v řadě a vyrovnali nejdelší českou daviscupovou vítěznou šňůru. Ve Švýcarsku přitom nastoupili bez zraněného Radka Štěpánka a tíha ležela jen na Berdychovi. Ten se také postaral o tři body. V pátek porazil Henriho Laaksonena a v sobotní dlouhatánské bitvě uspěl s Lukášem Rosolem v deblu proti Wawrinkovi a Markovi Chiudinellimu, které po dramatu v posledním setu porazili 24:22.

Jaroslav Navrátil: "Jsem moc rád, že to Tomáš dokončil a podal velice dobrý výkon. Těžil ze svých zkušeností a podstatné taky bylo sebevědomí z toho loňského vítězství. Byl bych nejraději, kdyby vítězná série byla co nejdelší, ale je to pořád o tom být kompletní. Nechtěli jsme tady prohrát a nervovat se v září v baráži. Tomu jsem se vyhnuli, zvládli jsme to bez Radka a máme slušný los. Musíme se na Kazachstán dobře připravit a nepodcenit to."

Berdych zase nezklamal

Největší otázkou v souboji jedniček tak bylo, na koho dopadne únava ze včerejšího sedmihodinového duelu a zdálo se, že hůře na tom bude Švýcar. Hned při prvním Wawrinkově podání přišly čtyři nevynucené chyby a brejk pro Berdycha byl na světě. I o Berdychova podání se bojovalo, český hráč odvracel několik brejkbolů, svůj servis si ale nakonec vždy podržel a dovedl první sadu k vítěznému konci.

Tomáš Berdych: "Jeho hra mi nikdy moc neseděla. Musím ale za sebe říct, že jsem dnes podal nejlepší výkon, co jsem s ním kdy hrál. Takže myslím, že to bylo zasloužené, že to takhle dopadlo."

Ani ve druhé sadě se dlouho nečekalo na Berdychův brejk. V páté hře český tenista předvedl několik dokonalých forhendových úderů a sebral Švýcarovi podání. Wawrinkovi pak nezbylo než zlostí rozbít raketu. Za chvíli bylo sice srovnáno a začínalo se zase od nuly, jenže Berdych nepolevil a set nakonec přeci jen ovládl 6:4. Wawrinka však nepůsobil vůbec odevzdaným dojmem a na samém začátku třetího setu získal Berdychovo podání. Švýcar byl lepším hráčem na kurtu a do konce sady tak obrat nepřišel. Wawrinka třetí sadu získal po výsledku 6:3.

Švýcar v úvodu čtvrtého setu - stejně jako v závěru předchozího - předváděl jeden lepší bekhendový úder za druhým, skóre však dlouho zůstávalo vyrovnané. Ani jeden z tenistů nedokázal prolomit soupeřovo podání, oba se snažili především nekazit a sada tak došla do tie-breaku. V něm měl sice zpočátku navrch Wawrinka, Berdych ale ukázal větší psychickou odolnost, vývoj zkrácené hry otočil a získal rozhodující třetí bod pro Českou republiku.

Veselý prohrál při svém debutu v Davis Cupu

Do závěrečného zápasu proti Henrimu Laaksonenovi nastoupil k debutovému zápasu v Davis Cupu velký talent českého tenisu a vítěz juniorského Australian Open Jiří Veselý. Ten do zápasu vletěl s velkou vervou a v prvním setu Laaksonena smetl 6:0. Poté však již švýcarský tenista zabral a další dva sety vyhrál 6:3 a 6:1.

"Byl jsem na začátku v euforii a pořádně jsem neřešil, co se děje. Ve druhém setu to na mě po brejku přišlo, cítil jsem, že bych mohl vyhrát svůj první zápas, a bohužel mě to svázalo. Odešla mi ruka i hlava a psychicky jsem to nezvládl," řekl Veselý.

Ve čtvrtfinále nás čeká Kazachstán

Ve čtvrtfinále se Češi utkají s Kazachstánem, který vede nad Rakouskem 3:1. Kazachstáncům v Astaně ve třetí dvouhře zajistil v utkání s Rakouskem nedostižné vedení 3:1 Andrej Golubjov, který porazil Jürgena Melzera 4:6, 6:3, 6:4 a 6:2. Česká reprezentace se v Davisově poháru dosud s Kazachstánem utkala jen jednou. V roce 2011 v prvním kole v Ostravě s ním výběr kapitána Jaroslava Navrátila prohrál 2:3. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články