Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Češi nebyli proti Španělům bez šancí, nakonec však prohráli jasně

Čeští tenisté v základní skupině Davis Cupu podlehli Španělsku 0:3 na zápasy. V úvodním utkání ve Valencii prohrál Jiří Lehečka s Robertem Bautistou 6:7, 4:6. Tomáš Macháč byl úspěchu blíže a po první sadě vedl nad Carlosem Alcarazem. Ve druhém setu ale česká jednička dostala křeče a musela skrečovat za stavu 7:6, 1:6. V závěrečné čtyřhře poté neuspěli ani Adam Pavlásek s Jakubem Menšíkem. Prohráli s Alcarazem a Granollersem 7:6, 3:6 a 6:7. Přímý přenos utkání s Austrálií sledujte ve čtvrtek od 16 hodin na ČT sport a ČT sport Plus.

Tomáš Macháč měl duel proti světové trojce Alcarazovi dobře rozehraný. V prvním setu smazal manko brejku z úvodního gamu, až do konce sady se opíral o servis a v tie-breaku zvítězil 7:3. Ve druhé sadě ale začal mít osmifinalista nedávného US Open potíže s pohybem, od stavu 1:1 přišel o pět gamů za sebou a Alcaraz srovnal. Macháč ještě zahájil třetí sadu, ale noha ho limitovala. Poté, co v úvodní hře spadl při vybírání prohozu u sítě na zem, kapitán Navrátil ho stáhl z kurtu.

"Bylo vidět, že Tomáše začaly sužovat bolesti lýtka. Po zápase nám potvrdil, že to byly křeče, které mu z lýtka prostupovaly do celé nohy. Jejich vinou nebyl poté schopný udělat ani krok. Teď je na oficiální ošetřovně a v péči místních doktorů. Čekáme, jaké budou další zprávy, co s ním bude a jak to s ním vypadá," řekl České televizi mluvčí týmu Karel Tejkal.

Jiří Lehečka
zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletý Jiří Lehečka ztratil duel s Bautistou za hodinu a 50 minut. O čtrnáct let staršímu soupeři podlehl i potřetí. Sice ho přehrál na vítězné míče 29:12, doplatil ale na dvacet sedm nevynucených chyb. Nepomohlo mu ani deset es.

Rodák z Mladé Boleslavi neudržel v prvním setu vedení 2:0. V tie-breaku ztratil prvních šest míčků a prohrál 1:7. Ve druhé sadě Lehečka zaostával už 2:5. Přestože odvrátil v osmé hře mečbol a snížil, za stavu 4:5 si Bautista při vlastním podání vypracoval další dvě šance zápas ukončit. Druhou využil.

"Jeho hra byla celkově strašně nepříjemná. Připravil se na to, co chtěl hrát velice dobře. Nutilo mě to hledat svůj komfortní tenis. Nutilo mě to dělat hodně vynucených chyb, což mě mrzí," řekl Lehečka. "Věděl jsem, že on je jedním ze Španělů, kterým tento povrch nesmírně sedí. Má rád, když míček moc nevyskočí. Dostával mě do pozice, že jsem nemohl moc útočit z vysokých míčů, na což jsem zvyklý. Znamenalo to, že jsem dělal moc chyb. Nemám se na co vymlouvat, byl jsem horší," doplnil.

V závěru dne neuspěli v deblu ani Menšík s Pavláskem. První set proti Alcarazovi s Granollersem sice získali v tie-breaku, od druhého setu se jim ale nedařilo prolomit servis soupeřů. Španělský pár nejprve po brejku ve čtvrté hře vývoj srovnal a ve třetím setu dotáhl zápas do zkrácené hry. Tu ovládl poměrem 7:2.

"Publikum jednoznačně fandilo na druhou stranu a v koncovce v tie-breaku to šlo cítit. Bylo ale pár situací, kdy jsme měli šance je brejknout," přiznal Menšík.

Čeští reprezentanti nastoupí hned ve čtvrtek proti Austrálii. "Jak se nám to loni scházelo, tak je to letos úplně naopak. Máme více smůly, hlavně u Tomáše, který hrál skvěle. Carlose mohl určitě porazit a mohlo to být jedna jedna. Musíme se ale soustředit na další zápas," řekl Pavlásek.

Davis Cup – skupina B ve Valencii:

Španělsko - Česko 3:0

Bautista – Lehečka 7:6 (7:1), 6:4, Alcaraz – Macháč 6:7 (3:7), 6:1, skreč., Alcaraz, Granollers – Menšík, Pavlásek 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (7:2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články