Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Češi nebudou scházet ve skupinové fázi Davis Cupu, s Izraelci neztratili ani jeden zápas

Čeští tenisté udělali poslední krok k postupu do skupinové fáze Davisova poháru. Rozhodující třetí bod v kvalifikačním duelu s Izraelci získali ve čtyřhře Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem. Jejich soupeři Edan Lešem a Daniel Cukierman utkání za stavu 4:1 pro český pár vzdali kvůli Cukiermanovu zranění. Tým nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila vedl 3:0 na zápasy a čtvrtý bod následně přidal Vít Kopřiva, který v super-tiebreaku udolal Orela Kimhiho.

Skupinová fáze se uskuteční od 10. do 15. září, los čtyřčlenných skupin by měl proběhnout v březnu. Play-off je na programu v listopadu v Málaze.

"Není to samozřejmě cesta, kterou jsme chtěli zvítězit. Bohužel i to patří ke sportu a někdy se to stává. Chtěl bych popřát Cukiermanovi rychlé uzdravení. Šlo vidět, že na tu nohu nemohl pořádně ani došlápnout nebo nakročit," řekl Pavlásek.

Češi, kteří obhajují v soutěži loňské čtvrtfinále, zdolali Izraelce popáté ze šesti vzájemných zápasů. Navázali na předloňské vítězství v baráži o elitní skupinu, tehdy vyhráli v Tel Avivu 3:1 na zápasy. K triumfu vykročili v sobotu, kdy nejprve Jakub Menšík porazil Jišaje Oliela 6:1, 7:6 a poté uspěl stejným poměrem Jiří Lehečka nad Cukiermanem.

Brzký konec deblu

Osmadvacetiletý Cukierman nahradil v izraelské sestavě původně nahlášeného Roye Stepanova. Češi vstoupili do utkání brejkem a za stavu 2:0 a 30:0 se 465. hráč světa Cukierman chytil při dobíhání Macháčova lobu za pravou nohu. Krátce nato si vyžádal pauzu na ošetření a nechal si zkontrolovat zadní stehenní sval.

Izraelci se vrátili na kurt a zkusili první set zdramatizovat, nakonec se ale rozhodli zápas v šestém gemu vzdát. Trval proto jen 23 minut.

"Do zápasu jsme nastoupili ve výborné formě. První tři gemy jsme zahráli neskutečně a dvakrát je brejkli. Ač jsme hráli jen nějakých pět nebo šest gemů, předváděli jsme skvělý tenis. Jsem rád, že jsme potvrdili roli favoritů a opět poletíme na finálovou skupinu," pochvaloval si Pavlásek.

Stoprocentní bilanci ve Vendryni následně udržel také Kopřiva. Šestadvacetiletý reprezentant sice prohrál proti 456. hráči světa Kimhimu první set, ale ve druhém získal brzy brejk a vyrovnal. Rozhodl super tie-break, v němž rodák z Bílovce otočil nepříznivý vývoj ze stavu 1:4 a po druhém mečbolu zvítězil 11:9.

Kvalifikace tenisového Davisova poháru ve Vendryni:

Česko – Izrael 4:0
Macháč, Pavlásek
- Lešem, Cukierman 4:1 skreč
Kopřiva - Kimhi 3:6, 6:3, 11:9

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články