Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Češi narazí ve skupině Davis Cupu na Austrálii, Francii a Španělsko

Čeští tenisté se utkají ve skupinové fázi finálového turnaje Davisova poháru s Austrálií, Francií a Španělskem. Hrát se bude od 10. do 15. září na tvrdém povrchu, skupina B se uskuteční ve Valencii, kde Češi sehráli stejnou fázi také vloni.

Jiří Lehečka
zdroj: ČTK

"Ve Valencii to určitě umíme, vloni se nám tam dařilo. Je to ale velmi silná skupina. Všichni soupeři jsou velice kvalitní ve dvouhrách i čtyřhrách. Čeká nás těžký oříšek," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

"Bude to však za půl roku a do té doby se může stát hodně věcí. Kluci se zatím posunují žebříčkem a hrají dobře. Doufám, že budou hrát dobře až do 10. září a pojedeme v kompletní sestavě. Uvidíme, co se s tím dá dělat," doplnil Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátil: V Davis Cupu nás čeká těžký oříšek

Jeho výběr se dostal do skupinové fáze soutěže podruhé za sebou. V únorové kvalifikaci porazil doma Izrael 4:0 na zápasy.

V Davis Cupu Češi obhajují čtvrtfinálovou účast, vloni nestačili ve vyřazovací fázi právě na Austrálii, které podlehli 1:2. V letech 2012 a 2013 Češi ještě v odlišném formátu soutěž ovládli.

Zápasy ve skupině se budou hrát na dvě vítězství. Po dvou dvouhrách rozhodne případná čtyřhra. Do vyřazovací fáze postoupí dva nejlepší celky tabulky. Davisův pohár vyvrcholí od 19. do 24. listopadu v Málaze.

V české sestavě by neměl chybět v pozici jedničky 27. hráč světa Jiří Lehečka. Dalšími členy by měli být Tomáš Macháč (60.), osmnáctiletý Jakub Menšík (70.) či deblista Adam Pavlásek. V únorové kvalifikaci byl součástí týmu také Vít Kopřiva.

Austrálie bude obhajovat finálovou účast. Ve čtvrtfinálovém souboji s Českem Macháč sice porazil Jordana Thompsona, Lehečka ale poté nestačil na Alexe de Minaura a v rozhodující čtyřhře podlehli Lehečka s Pavláskem sehrané dvojici Matthew Ebden, Max Purcell.

Češi se po roce utkají také se Španělskem. Vloni jej porazili ve skupinové fázi ve Valencii jasně 3:0, domácí reprezentaci ale tehdy chyběl wimbledonský šampion a aktuálně druhý hráč světa Carlos Alcaraz.

S Francií se Češi střetnou po necelých třech letech. V roce 2021 prohráli ve skupinové fázi finálového turnaje v Innsbrucku 1:2 na zápasy. Nejvýše postaveným hráčem soupeře je nyní patnáctý hráč světa Ugo Humbert, o pět příček za ním je Adrian Mannarino.

Los skupinové fáze finálového turnaje Davisova poháru:

Skupina A (Boloňa): Itálie, Nizozemsko, Belgie, Brazílie.

Skupina B (Valencie): Austrálie, ČESKO, Francie, Španělsko.

Skupina C (Ču-Chaj): Německo, USA, Slovensko, Chile.

Skupina D (Manchester): Kanada, Finsko, Velká Británie, Argentina.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články