Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi jsou krůček od obhajoby. Na třetí bod si věří

Bělehrad - Čeští tenisté si díky výhře ve čtyřhře zajistili klíčový druhý bod ve finálovém klání Davis Cupu se Srbskem. Jak Tomáš Berdych, tak Radek Štěpánek však vědí, že ještě důležitější bude dotáhnout velice slibně rozehranou sérii do konce a získat bod třetí. Oba tenisté si jsou vědomi svých kvalit a do posledního dne půjdou uvolnění a sebevědomí.

Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem
zdroj: AP autor: Darko Vojinovic

Jako první může České republice zajistit vítězství v Davis Cupu Tomáš Berdych, jeho soupeřem však bude světová dvojka Novak Djokovič. "Nemám co ztratit," myslí si Berdych před utkáním se srbskou jedničkou. "Vedeme 2:1, máme bod na to, abychom to dorazili. Jdu hrát s hráčem, který je momentálně nejlepší, troufám si říct, že je ve skvělé formě. Pro mě je to obrovská výzva, já na kurt půjdu s cílem porvat se o to, předvést co nejlepší výkon. Stát se může cokoliv, a když ne, tak tam je ještě další bod v záloze."

Ačkoliv má Djokovič výbornou formu, do utkání čtyřhry nenastoupil a český tým zaznamenal jisté rozbroje v srbském týmu. "Tady asi ve vzduchu něco lítá," komentoval těsně po zápase situaci Berdych. Jakéhokoliv zaškobrtnutí či ne úplně ideálního rozpoložení by tak chtěl využít proti vítězovi letošního turnaje Masters v Londýně. "Když ho vidím, připadá mi, že hraje jako playstation a jediná možnost, jak ho porazit, je vypnout ho ze zásuvky. Hned jak přijdu do haly, tak ji budu hledat, jestli netrčí ze šatny a jestli to nebude ta správná. Trošku o ni zakopnout nebude vůbec špatné," vtipkoval český tenista.


Pokud dokáže zdolat Djokoviče, který už 23 zápasů v řadě neprohrál, podtrhne svoji výjimečnost v soutěži. Už má celkem 46 vyhraných zápasů a v české historii je třetí nejúspěšnější za Roderichem Menzelem (53) a Janem Kodešem (60). Pokud Berdych neuspěje, přijde za stavu 2:2 řada na Štěpánka.

O tom, že by Štěpánek na rozhodující moment byl připravený, není z psychického hlediska pochyb. O poznání těžší úkol měl v loňském roce, kdy v domácím prostředí v Praze musel proti Španělu Nicolasi Almagrovi, o 26 míst ve světovém žebříčku výše postavenému hráči, vydolovat třetí bod. "Nikde není psáno, že budeme pátý zápas hrát, ale když ano, budu připraven odevzdat všechno," řekl Štěpánek. "Sil mám dost, nemám problém. Budu připravený," ujistil.

"Musíme zůstat skromní a jít do neděle koncentrovaní za svým cílem. Nemyslím si, že ve finále Davis Cupu bude za stavu 2:2 něco jednoduchého, to v žádném případě. Ale tu zkušenost mám, mám tu zkušenost pozitivní, a když k tomu dojde, tak všechny věci, které jsem prožil, budu chtít využít ve svůj prospěch," popsal Štěpánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články