Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi Davis Cup neobhájí, Berdych se Štěpánkem padli ve čtyřhře

Paříž - Základní kámen českých úspěchů v Davis Cupu, deblový pár Berdych - Štěpánek, padl. Čeští tenisté titul neobhájí, s francouzskými protivníky Tsongou a Gasquetem prohráli po setech 7:6, 4:6, 6:7 a 1:6.

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila naposledy prohráli v Davisově poháru před třemi a půl lety doma v 1. kole s Kazachstánem. Pak jedenáctkrát zvítězili - v roce 2012 získali pro Česko slavnou "salátovou mísu" znovu po 32 letech a loni triumf obhájili. Letos porazili Nizozemce a Japonce a až nabuzená Francie, která touží po titulu v soutěži poprvé po 13 letech, je dokázala zastavit.

"Teď se o tom těžko mluví, protože člověk je z prohry smutný a naštvaný, ale musí se vidět, že to je sport a každá série musí jednou skončit. To, co se nám povedlo, tak si myslím, že jde opravdu o výjimečný výsledek," řekl Berdych. "Na to můžeme být hrdí my i fanoušci a celá země. Dneska skončila jízda, která neměla obdoby a dlouho se asi taková konat nebude. Zklamání tady je, ale můžeme být hrdí," řekl Štěpánek, který si kvůli bolesti zad nemohl po čtyřhře ani sednout.

Především dvojice Berdych, Štěpánek stojí za úspěchy týmu. "Chceme toho dosáhnout co nejvíc, předvést co nejlepší výsledky, a ty jsme myslím ukázali dost dobré na to, v jakém složení, rozpoložení a jak jsme to zvládali. Myslím, že na to můžeme být právem hrdí," řekl Berdych. Vedle dvou výher a finále hráli Češi od roku 2007, kdy se v týmu poprvé sešli Berdych a Štěpánek, v DC ještě dvakrát semifinále.

Češi po pátečních dvouhrách prohrávali 0:2 a čtyřhru museli vyhrát, aby vykřesali naději na obrat. Štěpánek ovšem dohrával zápas se zraněním, a po třech dramatických sadách ve čtvrté Francouzi jasně dominovali. Dvojice Štěpánek - Berdych prohrála v Davisově poháru čtyřhru teprve podruhé, patnáctkrát debl ovládli.

Tenisté se ve čtyřhře rozjížděli pomalu. Na Berdychovi bylo znát špatné rozpoložení po pátku, hned ztratil podání a Češi prohrávali 0:3. Pak ale Štěpánek ukázal své deblové umění - jistě ukončoval voleje, přidal lob a nahlodal jistotu Francouzů, což vyústilo v brejk Gasquetova podání a srovnání na 4:4. V tie-breaku znovu nejdříve vedli domácí a stadion se otřásal nadšením. Vzápětí ale utichl a hlasitě troubily české trubky, to když Berdych trefil prohoz a Češi po třech míčích set získali.

Napětí stoupalo, nervózní Tsonga hrál soupeřům tvrdě do těla. Berdych a Štěpánek měli na začátku druhé sady sedm brejkbolů, ale ani jeden nevyužili a první tak v druhé sadě prohrál servis Štěpánek v páté hře. Brejk se už smazat nepodařilo. Za stavu 4:5 si Štěpánek poprvé vyžádal ošetření a s fyzioterapeutem Michalem Novotným odešel do šatny. Tsonga následně druhý set uťal esem.

Ještě hůře než první set začali tenisté třetí sadu. Berdych a po něm i Štěpánek ztratili podání a prohrávali 0:3 a 0:40 při Gasquetově servisu. Dokázali se ale znovu zvednout, snížili na 3:4 a pak ziskem devíti výměn po sobě vedli 5:4. Sporný míč přišel za stavu 30:30 při Tsongově podání, kdy nechal rozhodčí opakovat výměnu, při které Štěpánkův míč trefil lajnu, ale Gasquet přestal hrát a reklamoval aut. Místo výhody a setbolu Tsonga podání udržel a posléze v tie-breaku Češi o třetí sadu přišli.

Od půlky třetího setu se Štěpánek kvůli zranění hůře pohyboval a trápil se. Před čtvrtým setem si znovu nechal promasírovat na kurtu záda, ale zázrak se nestal. Nemohl pořádně podávat a Češi nedokázali ve čtvrté sadě konkurovat.

"Věřil jsem do stavu 0:3 ve třetí sadě. Tam Radek přišel s tím, že to je nehratelné, takže jsem věděl, že je konec. I kdyby vyhráli třetí set, ale pak vůbec ne," řekl Navrátil. "Byl tam jeden sporný míč, ale ten by to neovlivnil, Radek už opravdu nemohl. Jediné, co ještě dokázal, bylo, že to za stavu 1:1 na sety a 0:3 neskrečoval, to by všude jinde udělal. Tady, jelikož jsme byli na centrkurtu, tak to pro fanoušky dohrál. Měl čím dál větší bolesti, podle mě zase podezření na něco s ploténkou," řekl Navrátil.

V pátek nejprve Berdych podlehl Gasquetovi 3:6, 2:6, 3:6 a Rosol pak prohrál s Tsongou podobně jasně 2:6, 2:6, 3:6. Nedělní dvouhry se budou hrát jen na dva vítězné sety a dají výsledku konečnou podobu. Je pravděpodobné, že místo Berdycha nastoupí Jiří Veselý a pak Lukáš Rosol.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy ze čtyřhry Francie - Česko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články