Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Černý pátek pro české tenisty. Nezískali ani set a prohrávají s Francií 0:2

Paříž - Čeští tenisté mají k postupu do vysněného finále Davis Cupu po prvním dnu utkání s Francií hodně daleko. V prvním duelu Tomáš Berdych podlehl Richardu Gasquetovi 3:6, 2:6, 3:6 a podobně jednoznačně nestačil ani Lukáš Rosol na francouzskou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu, prohrál 2:6, 2:6, 3:6. Obhájci titulu tak prohrávají v semifinále ve Francii po úvodních dvouhrách 0:2 na zápasy a bod je dělí od vyřazení. Svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila hrozí první porážka po jedenácti výhrách. Přímý přenos čtyřhry startuje v sobotu ve 14:00 na ČT sport a našem webu.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

"Pořád šance ještě je. Ještě není konec, rezignovaní nejsme, ale neuhráli jsme první den ani set a posbírali jen pár gamů. Francouzští tenisté předvedli fantastický výkon, speciálně Gasquet, to jsem nečekal," řekl Navrátil. "Nula dva je těžké otočit, ale vyhráli jsem dvakrát Davis Cup a ještě jedeme dál. Čtyřhru můžeme, věřím, vyhrát, i když bude těžká, a je to pořád otevřené. Zkušenosti na to máme."

Berdychova přehlídka nevynucených chyb

Berdychovi se nedařilo od začátku zápasu. V prvním setu zaznamenal 19 nevynucených chyb (v celém utkání pak 38), jeho francouzský soupeř jen sedm. Gasquet diktoval tempo hry a rytmus výměn, na kurtu dominoval především díky svému nebezpečnému jednoručnímu bekhendu. K zisku úvodního setu mu stačil jeden brejk.

I druhý set nezačal pro českou jedničku vůbec dobře, hned první dva své servisy Berdych ztratil. Gasquet skvěle bránil a v delších výměnách čekal na chyby soupeře, což se vyplácelo. Od základní čáry v této fázi nebyl schopen český tenista uhrát téměř nic a první servis ho spasit nemohl. Až ve čtvrté hře druhé sady za stavu 0:3 získal Berdych poprvé Francouzovo podání a rychle snížil. Jenže pak svými chybami opět dostal Gasqueta na koně, ztratil další své podání a prohrál 2:6. Zaplněný centrkurt na Roland Garros se dostával do varu.

Třetí set byl velkou bitvou, do které ovšem vkročil opět hůře Berdych. Často se bojovalo o hry až při shodě, ale Gasquet nezaváhal a dokázal s bouřlivou podporou domácího publika zahrávat s přehledem i obtížné balony. Vše dokreslil poslední game utkání, Berdych zkazil snadnou smeč, neopřel se o servis, naopak Gasquet od základní čáry nechyboval.

Zápas trval dvě hodiny a sedm minut a Berdych ho symbolicky ukončil dvojchybou. "Richard hrál velmi dobře. Pravdou je, že jsem nebyl dost konkurenceschopný, proto to skóre vypadá tak, jak vypadá. Pro mě jsou tyto podmínky nejtěžší, co mohly být. Přijít z tvrdého povrchu na antuku. Potřebuju víc času na to, abych hrál lépe. Byla to dobrá volba Francouzů. Musím se přes to přenést," řekl Berdych

Osmadvacetiletý Berdych prohrál v Davisově poháru páteční dvouhru poprvé od roku 2010 a po deseti výhrách v úvodním dnu v řadě. S jednadvacátým hráčem žebříčku Gasquetem prohrál z devíti zápasů pošesté v kariéře.

Jednoznačné Tsongovo představení

Rosol dostal poprvé v plné sestavě v pátek přednost před Štěpánkem, ale zázrak se nekonal. Na Tsongovu tvrdou hru nestačil. Soupeř mu nastřílel 11 es a 48 vítězných míčů a Rosol mu nedokázal ani jednou vzít podání. Od začátku se skóre vyvíjelo ve prospěch domácího favorita a zápas skončil k radosti pařížského publika za hodinu a půl.

"Věděl jsem, že musím odehrát dobrý zápas, abych vyhrál, a na úrovni svého maxima. Bylo to těžký, Jo-Wilfried odehrál mnohem lepší zápas než já, prostě mě přejel. Nenašel jsem na něj hru a nic mi nedovolil. Dneska jsme neuhráli ani set a dostali lekci oba dva," řekl Rosol.

Češi vyhráli Davisův pohár loni a předloni a snaží se jako první tým od vzniku Světové skupiny v roce 1981 získat vítězný hattrick. Třikrát za sebou byli naposledy ve finále v letech 1999 až 2001 Australané, Francie naposledy získala "salátovou mísu" právě v roce 2001.

Francie - ČR 2:0 po pátečních dvouhrách

Gasquet - Berdych 6:3, 6:2, 6:3,

Tsonga - Rosol 6:2, 6:2, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články