Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Berdych udolal Almagra v pětisetové bitvě

Praha - Tomáš Berdych v obrovské bitvě udolal španělskou dvojku Nicolase Almagra po setech 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 a 6:3 a získal pro Čechy první bod stého finále Davisova poháru. Vyrovnal tak stav se Španěly na 1:1, když v úvodním utkání ve třech setech zdolal českou dvojku Radka Štepánka pátý hráč světa David Ferrer. "Tohle jsme potřebovali. Je to poslední akce v roce, jsem odhodlaný nechat na kurtu absolutně všechno. Lidi mi dodávají ohromnou energii a bod je strašně důležitý. Čtyřhra nebude po těžkých zápasech vůbec jednoduchá. ale popereme se o bod. Vybojovali jsme si naději, že v neděli se bude hrát," radoval se Berdych po utkání. Finále pokračuje sobotní čtyřhrou.

Tomáš Berdych slaví výhru s daviscupovým týmem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sázkové kanceláře predikovaly mírně větší šance na vítězství české reprezentaci, složení španělského týmu však nevěstilo lehký průběh. První utkání české cesty za ziskem salátové mísy po 22 letech přiřkl los sedmatřicátému hráči světového žebříčku Radku Štěpánkovi, který nastoupil proti španělské jedničce a světové pětce Davidu Ferrerovi. Právě Španělovi přisuzovala statistika větší šance na úspěch, ve vzájemných devíti utkáních zvítězil šestkrát, v posledních třech letech potom se Štěpánkem neprohrál. Ferrer měl navíc výsostně úspěšnou sezonu, ve které vyhrál 74 zápasů (po Djokovičovi se 75 druhý nejúspěšnější) a získal sedm titulů.

První set začal opatrně. Jak Štěpánek, tak jeho španělský protivník příliš neriskovali a v dlouhých výměnách čekali na chybu soupeře. Drama přinesla až šestá hra, ve které musel Štěpánek odvracet hned sedm Ferrerových brejkbolů. Zásluhou dobrých přechodů na síť ale nakonec dvacetiminutovou hru získal. Psychická výhoda však Štěpánkovi dlouho nevydržela. Hned při následujícím vlastním servisu třemi dvojchybami daroval Ferrerovi brejk a usnadnil mu tak získání celého setu v poměru 6:3.

Štěpánkovi se nevydařily začátky setů

Do druhého setu vstoupil opět lépe Španěl. Štěpánek bojoval se svým prvním podáním, které se svou úspěšností pohybovalo okolo 55 % oproti Ferrerovým 62. Při delších výměnách český tenista navíc agilnímu soupeři nestačil, proto se snažil často situaci řešit přechodem na síť. Hned v prvním gemu druhého setu proměnil Ferrer druhý ze svých 14 brejkbolů. Štěpánek se však do setu vrátil, když ztracené podání získal za stavu 2:3 zpět. Dalšího z řady brejkbolů však využil vzápětí i Ferrer a dovedl do vítězného konce i druhý set (6:4).

I do třetího setu vstoupil lépe Ferrer, který houževnatou hrou bez nevynucených chyb vzal Štěpánkovi hned první podání sady. Rozdílnost jednotlivých stylů byla viditelná i nadále. Štěpánek za první dva sety šel na síť hned 45krát, Ferrer stavěl na přesných úderech od základní čáry a kraloval ve vyhraných míčích. Radek Štěpánek nevypustil jedinou výměnu, Ferrerova převaha však byla míč od míče zřejmější a přes brejk českého tenisty za stavu 2:5 za necelé tři hodiny utkání vyhrál po setech 6:3, 6:4 a 6:4.

Berdych za čtyři hodiny udolal Almagra

Druhé utkání prvního dne začalo - podobně jako první – opatrně. Jak Berdych, tak Almagro si drželi podání (s rychlostí i přes 210 km/h), kterým rozhodovali většinu výměn. Oproti první dvouhře se první set vyhýbal shodám, prvních sedm her zvládli oba hráči za 27 minut. Zvrat přinesla osmá hra utkání, ve které Berdych skvělým křižným prohozem proměnil první brejkbol utkání. Své podání v následující hře udržel, první set proto získal v poměru 6:3.

I v druhém setu sázeli oba tenisté na tvrdý první servis. Ve hře na hřišti sice častěji kraloval Španěl, spolu s vítěznými míči však vedl i ve statistice nevynucených chyb. Almagrův tlak vyústil v první proměněný brejkbol za stavu 3:2. Španěl i nadále kraloval, Berdycha přehrával v důrazu i přesnosti a druhý set získal poměrem 6:3.

Emoce se promítly do začátku třetího setu, když hned v prvním gemu rozhodčí Carlos Ramos nepřiznal Berdychovi dobrý míč. Ten se však pískáním davu nenechal vyvést z míry, hru vyhrál a v následující vzal Almagrovi podání. Tím získal momentum a set již neztratil.

Stejně jako ve třetí sadě začal Berdych i ve čtvrté, když čistou hrou protrhl Almagrův servis hned na začátku setu. Následně čistou hrou získal i svůj servis a Španěl vypadal na kolenou. Ze špatného startu se však jedenáctý hráč světa zbrchal a od Berdycha si podání vzápětí vzal zpět. Set vyústil až v tie-break, ve kterém rodák z Valašského Meziříčí nedokázal stáhnout Španělův náskok 5:0 a prohrál 5:7.

V rozhodujícím setu se zpočátku opakoval scénář sady předcházející. Berdychovi se podařilo prorazit Almagrův servis a dostal se do vedení 4:2. Brejk však neobhájil a dovolil sedmadvacetiletému Španělovi se do hry vrátit. Hned na to však Berdych po bitvě opět prolomil Španělovo podání a dostal se jediný gem od zisku prvního finálového bodu s výhodou vlastního podání. To vzápětí zvládl a za necelé čtyři hodiny porazil Nicolase Almagra po setech 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 a 6:3.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy