Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Berdych se Štěpánkem: Těžší než loni, i když se to nezdá

Bělehrad - Radek Štěpánek znovu dokázal pro český daviscupový tým získat v pátém utkání klíčový bod. Čeští tenisté tak po roce opět slaví zisk proslulé salátové mísy a svůj úspěch si užívají stejně jako loni. A i když se to možná z pohledu diváka zdálo jednodušší, podle samotných aktérů byla situace stejně nelehká.

Radost českých tenistů po výhře v Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Zápas byl naprosto stejný pod největším možným tlakem," vnímal tíhu okamžiku Radek Štěpánek. "Věděl jsem ale, že mohu zužitkovat zkušenosti z pátého zápasu a myslím, že se mi to povedlo. Kromě prvního gemu jsem zápas kontroloval a tento prodloužený víkend jsem odehrál v životní formě."

Cesta za vítězstvím v Davis Cupu nebyla bez překážek a pro Štěpánka byla i těžší než v loňském roce. "V prvním kole jsem nebyl k dispozici já a ve druhém zase Tomáš. Pak jsme se už sešli a semifinále a finále jsme zvládli asi tak jako ty loňské zápasy. Určitě je těžší obhajovat, ale využili jsme svých zkušeností a zaslouženě jsme vyhráli. Jsme jedním z pěti týmů, kterým se to v historii povedlo."

Stejně jako Štěpánek si úspěchu váží i Tomáš Berdych. "Zvládli jsme to, co jsme si předsevzali. Asi nikomu se nezdálo o tom, že bychom to mohli zopakovat. Vyhrát Davis Cup dvakrát v řadě je neuvěřitelný pocit," rozplývala se česká jednička. "Atmosféra nebyla vůbec jednoduchá a už jenom v začátku to bylo hodně nepříjemné. Řešily se tady věci, které ke sportu asi úplně nepatří. Možná i pro ně bylo smutné, jak lidi odcházeli a nevydrželi do konce (na druhou stranu). Sice jsme nehráli doma, ale skončili jsme víceméně jako doma, protože ti všichni, kteří tu zůstali, tak jsou od nás, jezdí s námi a my jim za to moc děkujeme."

Myšlenka na zlatý hattrick je lákavá i vzhledem k losu. Čechy totiž v úvodním kole v domácím prostředí čeká Nizozemsko, v případě postupu by zase narazili na lepšího z dvojice Japonsko – Kanada. Příštím rokem se však tenisté ještě nezabývali. "Je to oblíbená věta Dalibora (ve skutečnosti Roberta) Záruby – 'Vítej, zlatý hattricku!' –, ale teď si nás nechte užít obhajobu a pak se můžeme bavit dál," řekl Štěpánek.

Zastupující nehrající kapitán Vladimír Šafařík zisk titulu věnoval Jaroslavu Navrátilovi, který se zotavuje z plicní embolie. "Tento titul patří Jardovi. Ten si prožil tu šílenou cestu po Švýcarsku, Kazachstánu i doma proti Argentině," upozornil Šafařík. "Na druhou stranu jsem rád, že jsem mohl aspoň trochu pomoct, a jsem hrdý na to, koho jsem měl v týmu. Možná se to zdálo jednoduché, ale Radkův zápas nebyl lehký. Vyhrát pátý zápas ve třech setech… Klobouk dolů. A Tomáš? Prohrál jedině proto, že byl dnes na kurtu Novak Djokovič. Jinak by byl dnes schopen porazit kohokoliv na světě."

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil musel bělehradský víkend prožít doma, ale i tak se svým svěřencům snažil pomoci. "Poprvé po sedmi letech jsem musel sedět u televize a o to to pro mě bylo složitější. Ale nedá se nic dělat. Kluci všechny tři dny podali fantastický výkon, držel jsem jim palce a nakonec se to vyplatilo," radoval se Navrátil. "Moc rad jsem klukům dávat nemusel, řekl jsem jen nějaké zásadní věci k Lajovičovi, kterého znám a který hrál s Jiřím Veselým."

Navrátil doufá, že se zanedlouho zase bude moci vrátit k tenisu. "Rekonvalescence probíhá dobře, musím každé dva dny chodit k doktorům, protože se mi trochu mění tlak, a hlavně na kontrolu kvůli ředění krve. Ale pokud bude vše dobře probíhat, tak bych podle lékařů měl být za tři týdny v pořádku," doufá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články