Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych se Štěpánkem čtyřhru zvládli, Češi vedou 2:1

Buenos Aires - Favorizovaná česká deblová dvojice Tomáš Berdych - Radek Štěpánek si v poklidu poradila s argentinským párem Carlos Berlocq - Swank, které porazili po setech 6:3, 6:4 a 6:3. Češi tím přidali druhý bod po Berdychově úspěchu ze včerejšího singlu. Jedenáctou společnou výhrou v daviscupové čtyřhře se Berdych a Štěpánek (11:1) dotáhli v českých tabulkách na pár Vladimír Černík, Jaroslav Drobný (11:2).

Berdych se Štěpánkem v Davis Cupu
zdroj: ČTK/AP

"Výsledek ukazuje snadný zápas, ale jednoduchý zas tolik nebyl. Soupeři sice hráli poprvé spolu, ale nebylo to lehké. My jsme od prvního míče ukázali, že jsme zkušený daviscupový pár," řekl Štěpánek. Přidat třetí postupový bod může v první nedělní dvouhře Berdych, jehož soupeřem bude Carlos Berlocq, který nahradí zraněnou jedničku Juana Martína del Potra. Po nich nastoupí Štěpánek a Juan Mónaco.

"Jsem nadšený, že po čtyřhře vedeme, přesně takhle jsme si to představovali a v neděli nás čekají dva dlouhé a náročné zápasy," řekl kapitán Navrátil. "Ještě jsme nepostoupili, je to daleko a bude jedno, kdo přinese třetí bod. Proti Del Potrovi to budu mít určitě těžké, ale cítím se dobře. On bude pod tlakem," řekl Berdych.

Berdych se Štěpánkem v deblu lépe returnovali, ale při podání Berlocqa využili v "nekonečné" patnáctiminutové třetí hře až osmý brejkbol a vzali Argentincům poprvé servis. Vzápětí bojoval o servis Berdych, ale podání si podržel a po 42 minutách Češi vedli 3:1. Druhý brejk přidali v závěru sady a po hodině šli do vedení.

Ve druhém setu si Štěpánek ztratil dvakrát podání, ale Berdych svého parťáka podržel výbornými údery - lobem, prohozem či returnem - a byl strůjcem úspěchu. Češi sice ztratili vedení 4:1, ale v desáté hře čistou hrou ukončili set. Precizně hrající česká dvojice se uklidnila dalším brejkem a vedením 3:0 ve třetí sadě. Štěpánek si konečně podržel podání a výhra se rychle přiblížila. Důležitý druhý bod v semifinále získali čeští hráči za dvě a půl hodiny a ušetřili síly na neděli.

Finále Davisova poháru si tenisté zahráli před třemi lety, kdy porazili Argentinu ve čtvrtfinále, ale v boji o titul pak prohráli se Španěly. Jediný titul získalo někdejší Československo v roce 1980 a tehdy vyhrálo semifinále v Argentině.

Bratři Bryanové ve čtyřhře snížili stav semifinále ve Španělsku

Vítěz semifinále se utká s úspěšnějším z dvojice Španělsko - USA. Španělé vstoupili do duelu lépe, po prvním dnu vedli 2:0 na zápasy. Dnešní čtyřhra dodala Spojeným státům naději. První pár světového žebříčku Bob a Mike Bryanové porazil v dnešní čtyřhře španělskou dvojici Marc López, Marcel Granollers 6:3, 3:6, 7:5, 7:5 a snížili stav semifinále na 1:2.

"Máme radost, že jsme pro tým udrželi před nedělí naději. Věřím, že John a Sam zítra budou hrát dobrý tenis, takže uvidíme, jak to dopadne," citovala agentura Reuters Boba Bryana. Americký pár prodloužil svou neporazitelnost v Davisově poháru na osm zápasů a udržel americkému výběru šanci na postup do prvního finále od roku 2007. Oproti tomu Španělé usilují o čtvrtou trofej za posledních pět let a celkově šestou v historii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články