Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Berdych poslal Čechy do finále Davis Cupu

Buenos Aires - Češi se počtvrté v historii dostali do finále tenisového Davis Cupu! Rozhodující třetí bod vybojoval dnes Tomáš Berdych, který si poradil s Carlosem Berlocqem 6:3, 6:3 a 6:4. Úžasně hrající Čech promptně utnul všechny Argentincovy pokusy o vzdor, drtivým forhendem kontroloval průběh utkání a zaslouženě vyhrál. Ve finále se česká výprava od 16. do 18. listopadu utká doma s nepříjemnými Španěly.

Tomáš Berdych v Davis Cupu
zdroj: ISIFA

Jediný titul získalo v Davisově poháru tehdejší Československo v roce 1980. I tehdy tenisté vyhráli semifinále v Argentině a finále ovládli v Praze. Také před 32 lety měli jasného lídra, kterým byl pozdější nejlepší tenista světa Ivan Lendl.

Nyní je strůjcem daviscupového úspěchu Berdych. Letos v soutěži neprohrál - v prvním kole proti Italům získal dva body, ve čtvrtfinále v Praze proti Srbsku i nyní v semifinále na horké argentinské půdě se podílel vždy na třech bodech. Dva vyhrál ve dvouhrách a třetí ve čtyřhře spolu s Radkem Štěpánkem.

Výsledky závěrečného dne semifinále:

Berlocq - Berdych 3:6, 3:6, 4:6, Mónaco - Minář 6:3, 7:6 (7:2).

Český tenis prožívá úspěšné období. V elitních desítkách žebříčků jsou Berdych a Petra Kvitová a oba národní týmy budou hrát finále. Tenistky čeká obhajoba titulu ve Fed Cupu v Praze proti Srbkám 3. a 4. listopadu.

V dnešní dvouhře měl původně hrát Berdych s Juanem Martínem del Potrem, ale osmého hráče světa bolelo zraněné zápěstí, a proto ho nahradil Berlocq. Ten dlouho trápil Berdycha drtivým forhendem, který se snažil hrát ze všech pozic. Berdych hrál trpělivě a získával body přes slabší soupeřův bekhend. "To je ono!" skandovala osmdesátka českých fanoušků v kotli Parque Roca poté, co si za stavu 4:3 vypracoval první dva brejkboly a dvojchyba soupeře mu pak práci usnadnila. Český hráč vzápětí odvrátil dva brekjkboly i při svém servisu a set uzavřel.

Semifinalista US Open Berdych musel i nadále o každý míč bojovat, snadné to s Berlocqem, který hrál nadšeně a odhodlaně, neměl, ale rozdíl postupně narůstal. Český hráč odvrátil 12 z 13 brejkbolů soupeře, dobře returnoval, rozděloval míče ze strany na strany a exceloval z forhendu.

Berdych, z lavičky hlasitě povzbuzovaný Štěpánkem, si zkomplikoval situaci ve třetí sadě. Vedl 4:1, ale vzápětí byl stav 4:4 a 15:40 při jeho podání. Hlediště včetně Diega Maradony zpívalo a bouřilo, ale Berdych dokázal publikum umlčet. Výhrou nad Berlocqem a postupem do daviscupového finále si dal rodák z Valašského Meziříčí dárek k pondělním 27. narozeninám.

V duelu v Argentině nejdříve Štěpánek v pátek prohrál s Del Potrem, poté Berdych otočil zápas s Mónakem a vyrovnal. V sobotu přidala česká dvojice druhý bod po třísetové výhře nad Berlocqem a Eduardem Schwankem. V poslední dvouhře prohrál Ivo Minář za rozhodnutého stavu s Mónakem 3:6 a 6:7. Vítězství tenistů v Buenos Aires je o to cennější, že Argentinci doma neprohráli 14 let. Z posledních 21 zápasů na antuce v Davisově poháru neuspěli teprve potřetí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články