Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Berdych: Byl to můj nejhorší zápas v Davis Cupu

Paříž – Pro Tomáše Berdycha to byl podle jeho vlastních slov nejhorší zápas, který kdy odehrál v Davis Cupu. S Richardem Gasquetem v úvodní dvouhře semifinálového duelu prohrál ve třech setech 3:6, 2:6 a 3:6. Šestý hráč světa neměl dostatek času, aby ideálně zvládl pro něj nejtěžší přechod z Ameriky do Evropy a z betonů na antuku, a nedokázal čelit Richardu Gasquetovi.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Byl to můj nejhorší zápas, co jsem kdy odehrál v Davis Cupu," řekl Berdych. "To bylo rozhodnuté od začátku. Nebyl jsem na to dostatečně nachystaný. Nebyl jsem ready na to, abych byl schopen s ním na antuce hrát a předvádět výkon, který by byl dostatečný. To je bohužel realita."

Porážka s Gasquetem je pro Berdycha druhou nejhorší v Davis Cupu. Se Španělem Rafaelem Nadalem ve finále v roce 2009 uhrál jen sedm gamů.

Pro Berdycha bývá přechod z rychlých povrchů na antuku nejhorší. "Vím, že s tím mám vždycky problém. Stejný pocit jsem zažil loni, když jsem hrál po Wimbledonu turnaj na antuce v Bastadu a ten výsledek byl úplně stejný," podotkl a dodal: "Věděl jsem to. Asi bych na to zkrátka potřeboval víc času a ten tam bohužel nebyl."

I proto Francie zvolila za dějiště semifinále antuku na Roland Garros. "Pro ně to byla skvělá volba. Gasquet se na to chystal, odehrál skvělé utkání. Hrál výborně antukově, bez větších výkyvů a celou dobu držel to utkání pod svojí taktovkou."

"Nejsme roboti"

Jedním problémem byl přechod na antuku a druhým změna časového pásma z amerického na evropské. Z New Yorku přiletěl Berdych v sobotu. "Člověk první dva dny nějak zvládá, tělo je spíš v šoku, ale s postupem času nějakých pěti šesti dní, tak na to dojde. Já s tím obecně mám trochu víc problémů, takže je to o to horší. Na druhou stranu jsem tady od toho, abych pro to udělal maximum. O to jsem se od začátku týdne snažil. Bohužel, nejsme roboti, co se dá dělat," konstatoval Berdych.

Předloni v Argentině přitom podobnou situaci zvládl. Po semifinále US Open přiletěl narychlo do Buenos Aires a potřebné body získal. "Myslím, že to byl jeden zázrak, který se konal. Sám si to doteď nedokážu vysvětlit. To je situace, kterou bych vypíchl z celé své kariéry, kdy nějaký ten přechod byl relativně v pořádku," řekl Berdych.

V létě se Berdychovi úplně nedařilo, i kvůli zdravotním problémům, a prohra s Gasquetem do toho tak trochu zapadla. "Každý si prochází nějakým obdobím a někdy je lepší a jindy horší. V poslední době byli lidi asi zvyklí na něco jiného, ale nejsme roboti, co se dá dělat," řekl tenista s daviscupovou bilancí 48 výher a 15 porážek.

Berdycha v Paříži čeká po boku Radka Štěpánka sobotní čtyřhra, ve které budou muset vyhrát, aby vykřesali naději na obrat v utkání. Dokáže se lépe připravit? "Člověk může vzývat zázraky, ale to není cesta. Na to, aby ten rozdíl byl diametrálně odlišný, tak by potřeboval času daleko víc. Na druhou stranu je to čtyřhra, tam člověk potřebuje jiný styl a není to naštěstí na pohyb tak náročný. Hraje se půl kurtu, to je docela výhoda, ale musím den ode dne," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články