Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Argentina plní roli favorita. Češi prohrávají v Davis Cupu 0:2

Čeští tenisté prohrávají po prvním dnu v Davis Cupu s Argentinou 0:2. Jiří Lehečka podlehl na antuce v Buenos Aires Sebastiánu Báezovi 6:7, 3:6. Ve druhé dvouhře Tomáš Macháč prohrál se světovou čtrnáctkou Diegem Schwartzmanem 6:2, 2:6 a 3:6. Sobotní program začne v 15:00 čtyřhrou. Přímý přenos nabídne ČT2 a web ctsport.cz.

"Chtěl jsem mít po prvním dnu stav jedna jedna, mohlo to být dva nula, ale na kdyby se nahraje," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "Teď bude těžké zápas otočit, ale je to Davisův pohár a už se mnohokrát obrat povedl. Argentinci jsou na koni, ale ještě to neskládáme, a když zvládneme debl, tak šance bude," věří Navrátil.

Ve vyrovnané prvním setu prvního zápasu vedl dvacetiletý Lehečka po brejku z osmé hry 5:3. Nedokázal ale set dopodávat, po chybách o servis přišel a sadu rozhodl tie-break. Do něj vstoupil soupeř skvělým úderem po doběhnutí zkráceného míče za síť a Lehečka prohrál 4:7.

"První set jsem měl ve svých rukách, určitě měl dopadnout na moji stranu. Ale bohužel, zrovna v tom gamu se mi nepovedlo, co jsem chtěl zahrát. Udělal jsem chyby a pak v tie-breaku soupeř bohužel zahrál velice slušně," řekl Lehečka.

Báezeovi tleskala i bývalá hvězda Gabriela Sabatiniová a Argentinec se ve druhém setu rozehrál. Trápil Lehečku liftovanými míči k základní čáře a český hráč se oproti první sadě tolik nedostal k aktivnější hře. V šestém gamu přišel o servis a po hodině a 23 minutách o zápas.

"Ve druhém setu se projevila jeho rozehranost na antuce. Těžko jsem se dostával k tomu, co na mé hře platí. Na antuce tolik nefunguje servis, o něj jsem se nemohl opřít. Nelze to hodnotit pozitivně," konstatoval Lehečka.

Macháčovi vyšel vstup do zápasu, ale potom nastal zlom

Macháč vletěl na čtrnáctého tenistu světa Schwartzmana ve velkém stylu. Hrál útočně, soupeř mu pomáhal horším servisem a český hráč po brejku z první a sedmé hry získal úvodní set v poměru 6:2. V úvodu druhé sady vedl Macháč 2:0 a měl brejkbol, ale bekhendový return zastavila páska.

V ten moment se zápas zcela otočil. Macháčovi se tolik nedařilo a ztratil devět her v řadě. Schwartzmana pak hnali fanoušci v ne zcela zaplněných ochozech. Ve třetím setu sice měl Macháč brejkbol při každém podání soupeře, ale uspěl jen jednou a přes bojovnou snahu na o více než sto míst lépe postaveného hráče na žebříčku ATP nakonec nestačil.

V případě porážky budou hrát tenisté 16. a 17. září o postup do kvalifikace v roce 2023. Výhra by znamenala účast ve finálovém turnaji, jehož základní skupiny se uskuteční 14. až 18. září na zatím neurčených místech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články