Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dáváme si cíle, ale ona je odškrtává strašně rychle, chválí Vondroušovou trenér

Paříž – Teprve sedmnáctiletá Markéta Vondroušová vlétla do světového tenisu jako raketa a nezalekla se ani grandslamového Roland Garros. Poté, co letos poprvé vyhrála turnaj okruhu WTA, dostala se do první stovky žebříčku a v Paříži se poprvé kvalifikovala do hlavní soutěže grandslamu. V ní hned suverénně zvládla 1. kolo.

Markéta Vondroušová v 1. kole French Open
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Pavel Lebeda

"Pořád si dáváme cíle, které ona okamžitě odškrtává," řekl jeden ze dvou trenérů sedmnáctileté české naděje Zdeněk Kubík, který hráčku vede společně s Jiřím Hřebcem. "Dostat se do stovky byl letitý cíl, pak jsme se chtěli kvalifikovat na grandslam a pak uhrát kolo. Pořád to posouváme dál, až skoro nevím, co vymyslet příště," smál se Kubík. 

Vondroušová na úvod French Open deklasovala 6:1 a 6:0 domácí Amandine Hesseovou, která turnaj hrála díky divoké kartě. "Věřím, že na grandslamech je toho schopná uhrát hodně. Jen potřebuje trošku víc zkušeností. Ale tenisově má už v tomhle věku na to, aby tady kola dělala," řekl Kubík.  

V kvalifikacích a na turnajích ITF, okruhu WTA a nyní na grandslamu už letos Vondroušová vyhrála 51 zápasů. "Neuvěřitelný! Pořád to někdo zmiňuje. Všichni jsme z toho překvapený a samozřejmě maximálně pozitivně," uvedl Kubík. Podle jeho slov přesto nelétá Vondroušová v oblacích. "Nepozoruju na ní absolutně žádné změny. Za to jsem rád, protože občas nadhodíme, že je dobré zůstat na zemi," řekl.  

Vondroušová je 94. hráčkou světa, ale postupem do druhého kola French Open se nejspíše posune do první osmdesátky. Úroveň její hry však patří do vyšších sfér žebříčku WTA. "Chci v tom být opatrný. Teď se daří a kéž by se dařilo co nejdéle, porazila už hráčky z dvacítky a čtyřicítky. Ale porazit je je lehčí než se tam dostat. To už musíte mít výkonnost po celou sezonu," uvedl Kubík.  

Na Roland Garros má Vondroušová od soboty také přítele Štěpána. Právě trenér hráčku přemlouval, aby za ní přijel. "Pro její pohodu. Tlak je velký a je pro ni jednodušší, když tady má někoho blízkého. A bylo vidět, že to byl dobrý nápad. Vidím, že se spolu často smějí, uklidňuje ji," konstatoval Kubík.  

Vondroušová byla ráda, že za ní přítel přiletěl. Po týdnu na turnaji ITF v Trnavě, který minulý týden vyhrála a kde byla jen s Kubíkem, je to příjemná změna. "Je to odreagování a nemusím myslet jen na tenis. Určitě to pomáhá," pochvaluje si hráčka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články