Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Čtyřhra jako klíč k vítězství. Český pár věří v daviscupovou auru

Bělehrad – Pokud chtějí čeští tenisté obhájit titul v Davisově poháru, musejí vyhrát čtyřhru. V Bělehradu hrají po pátečních dvouhrách se Srbskem 1:1 a debl nejspíše finále rozhodne. Důležitost čtyřhry zvyšuje rozložení hráčů do dvouher, což ukázal první den. Berdych si hladce poradil se 117. hráčem světa Dušanem Lajovičem a Štěpánek nestačil na světovou dvojku Novaka Djokoviče, který už neprohrál 23 zápasů po sobě. Přímý přenos utkání sledujte od 15:30 na ČT sport a našem webu.

V neděli se čeká, že Djokovič porazí Berdycha, i když ten by měl mít větší šanci než Štěpánek, který by měl zdolat Lajoviče. "Čtyřhra je důležitá a po ní se teprve budou počítat zajíci. Musíme se na čtyřhru soustředit, protože tady chceme vyhrát, a pro to uděláme všechno," řekl kapitán Vladimír Šafařík, který v Bělehradu zaskakuje za nemocného Jaroslava Navrátila. Ve čtyřhře hovoří pro Berdycha se Štěpánkem daviscupová bilance, český pár prohrál jen jeden zápas ze čtrnácti.

"Máme daviscupovou auru, dobře se doplňujeme, já okolo sítě, Tomáš razancí, ale jsme skromní. Nespoléháme na rekord, všechno se rozhoduje na kurtu," konstatoval Štěpánek. Mimo jiné už zvládli proti Srbům v minulých letech čtyřhru dvakrát vyhrát. Loni ve čtvrtfinále porazili v Praze bez ztráty setu Iliju Bozoljace s Nenadem Zimonjičem a v roce 2010 v Bělehradu Zimonjiče s Novakem Djokovičem 3:1 na sety. Právě složení srbské dvojice pro zápas ale není na rozdíl od českého týmu jasné.

Je otázkou, koho kapitán Goran Obradovič pošle z trojice Djokovič, Zimonjič a Bozoljac na kurt. "Ale není to tak, že bych nevěděl, jak se hraje čtyřhra. Zimonjič byl nejlepší deblista světa, výhoda je, že umí hrát s každým," řekl Djokovič. Berdych se shodl s Šafaříkem, že neví, jak Srbové čtyřhru vymyslí. "Nedošel jsem k rozumnému závěru. Oni mají plnou hlavu, co vymyslet, tak je nechme. My to máme jednodušší a nemusíme si přidělávat starosti," řekl Berdych.

Goran Obradovič: "Mluvili jsme o hodně možnostech. Nenad je připravený hrát, což je pro nás důležité. Novak už odehrál v posledních týdnech hodně zápasů, je unavený, ale ví, že máme velkou šanci vyhrát podruhé Davis Cup, a tohle nás povzbuzuje, abychom dali do zápasu všechno."

Obradovič letos většinou postavil Zimonjiče a Bozoljace, kteří třeba porazili i světové jedničky Mika a Boba Bryanovy. Srbská varianta s Djokovičem a Zimonjičem může být dvojsečná. Zimonjič moc nemá rád vedle sebe singlistu, který ho dobrým returnem dostává pod tlak. "Snaží se tomu vyrovnat a kazí. To jsem si s ním sám dvakrát vyzkoušel, ale nedá se říct, že když bude Djokovič na kurtu, že to bude v uvozovkách lepší," řekl Berdych.

Pro Berdycha je čtyřhra na stejné úrovni jako loňský debl ve finále proti Španělsku. Češi před rokem porazili Marcela Granollerse a Marca Lópeze, kteří přijeli do Prahy jako vítězové čtyřhry na Turnaji mistrů, a v neděli pak slavili poprvé po 32 letech triumf v soutěži. "Ti kluci měli neuvěřitelnou sezonu a nám se podařilo poměrně snadné vítězství. Zkusíme na to navázat a přidat ten bod," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články