Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Covid a havárie. Teď se Veselý na challengerech vrací a věří, že na Davis Cup bude připravený

Konečně. Tenista Jiří Veselý se snaží restartovat svoji výkonnost. Poté, co na jaře onemocněl covidem, se dlouho nemohl nadechnout, na kurtu se trápil a poté jej ještě přibrzdila autonehoda. Teď už je ale zdravý a vypadá to, že se vrací do formy, což naznačil minulý týden, kdy vyhrál challenger v Mouilleron-Le-Captif.

Jiří Veselý
zdroj: imago sportfotodienst autor: Juergen Hasenkopf

"Tenhle titul je hodně cenný, protože od března bylo vše dost komplikované. Jsem strašně rád, že se mi to sešlo, porazil jsem i kvalitní hráče a je to obrovské povzbuzení do dalších týdnů, protože už to trápení bylo dlouhý. Úspěch byl potřeba," řekl Veselý v rozhovoru pro ČTK.

Problémy osmadvacetileté české mužské tenisové jedničky se táhly od března. Prodělal koronavirus, turnaj v Miami hrál z karantény a do konce května měl stále problémy. "Vyšetření nic neukázalo, ale bylo mi řečeno, že jde o postcovidový stav. Byly dny, kdy jsem trénoval jen čtyřicet minut a měl hrozně vysoký tep. A když nemáte nahrané objemy, tak se to podepíše na vaší hře."

Rozhodl se vynechat olympijské hry v Tokiu, aby se dal do pořádku. Místo toho přišel další problém - měl autonehodu. Začátkem srpna ztratil na dálnici D4 s rodinou v dešti nad vozem kontrolu. "Jeli jsme rovně stovkou a najednou mi auto začalo plavat a letěli jsme," popisoval. "Zaplaťpánbůh, že se nic vážného nestalo," oddechl si, že všichni vyvázli bez vážnějších zranění.

Za volant od té doby sedá stále s respektem. "V dešti jsem od té doby ještě nejel a úplně se na to netěším," přiznal Veselý, který měl kvůli bolavému tělu pauzu dva až tři týdny. "Několik dní jsem nemohl pořádně zvednout hlavu, otáčet se. Musel jsem počkat, než to odezní."

Na turnaje se vrátil při grandslamovém US Open. Prohrál sice v prvním kole, ale už cítil zlepšení. Na challengeru v Rakousku došel do semifinále, pak sice prohrál dvakrát v prvním kole, ale ve Francii už po semifinále získal titul.

"Podával jsem výborně oba turnaje, byla to moje hlavní zbraň. Ale hlavně jsem vydržel fyzicky a konečně jsem po dlouhé době dokázal zahrát klidněji. Utkání jsem rozhodoval svou hrou a ne chybami soupeře. Toho si cením nejvíc. Kvalita hry tam byla a nebylo to utrápený, což je u mě občas k vidění," řekl příbramský rodák žijící a trénující v Prostějově.

Až do konce sezony chce hrát co nejvíc. Proto se svým týmem - trenérem Jaroslavem Navrátilem a Petrem Michněvem, s kterým jezdí na turnaje - rozhodli vynechat akce ATP Tour. "Nedostal bych se do hlavní soutěže, proto se zaměřím na challengery," řekl 84. hráč světa. Plánuje hrát v německých městech Ismaning, Eckental, poté v Bratislavě a francouzském Pau.

Na závěr sezony oblékne reprezentační dres a koncem listopadu pojede do Innsbrucku na Davisův pohár. Češi se tam pokusí ve skupině zaskočit Francii a Británii. "Jsme outsideři v obou zápasech, ale půjdeme překvapit. Samozřejmě máme těžké soupeře, ale je to Davis Cup, ve skupinách se to může zamíchat a může se stát cokoli," pronesl Veselý.

Sám doufá, že jeho výkony do soutěže družstev ještě porostou. "Poslední dva týdny mě dostaly do lepší nálady a věřím, že na Davis Cupu budu ve formě, v které bych chtěl být."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články