Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Comeback Šarapovové se obešel bez jediného dopingového testu. ITF je neumožnila

Berlín – Maria Šarapovová nepřestává čeřit tenisové kruhy ani po svém návratu. Německá antidopingová agentura (NADA) uvedla, že při návratu ruské hráčky na turnaji ve Stuttgartu chyběly jakékoliv dopingové kontroly. Komisařům to nemělo být od Mezinárodní tenisové federace (ITF) umožněno, ITF navíc samá žádné kontroly neprovedla.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

"Bylo nám zabráněno provést kontroly. To je něco, co nemůžeme schvalovat. Zvlášť, když mezinárodní federace na tomto turnaji sama žádné kontroly neuskutečnila," uvedla předsedkyně představenstva NADA Andrea Gotzmannová.

Důvodem zamítavého postoje ITF byl paragraf v kodexu Světové antidopingové agentury WADA, podle něhož národní agentury musí dodatečné kontroly hlásit s více než měsíčním předstihem. "S jinými svazy to ale funguje i bez odvolávání se na tohle pravidlo a můžeme na poslední chvíli dělat dodatečné testy," uvedl člen NADA Lars Mortsiefer.

Doplňkové kontroly fungují podle NADA i jako ochrana čistých sportovců a přispívají k jejich důvěryhodnosti. "Kdyby tam byla paní Šarapovová testována a byla negativní, ukázalo by se, že je znovu zapojená do systému dopingových kontrol," uvedl Mortsiefer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články