Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Clijstersová po debaklu vypadla z Australian Open

Melbourne - Bývalá světová jednička Kim Clijstersová, která loni v září po návratu k tenisu vyhrála US Open, vypadla na Australian Open už ve třetím kole. Slavnou Belgičanku dnes v Melbourne deklasovala 6:0 a 6:1 Ruska Naďa Petrovová. Debaklem Clijstersové zmizela šance na její čtvrtfinálový souboj s vracející se krajankou Justine Heninovou, jež měla pauzu 18 měsíců. Ta na prvním grandslamovém turnaji sezony, kde před šesti lety slavila jeden ze svých sedmi grandslamových triumfů, zdolala Rusku Alisu Klejbanovovou 3:6, 6:4, 6:2, připsala si 500. vítězství v kariéře a postoupila do osmifinále.

Šestadvacetiletá Clijstersová přišla o šanci na první triumf na Australian Open za 52 minut v utkání, které se jí nevydařilo od začátku do konce. V prvním setu získala nasazená patnáctka jen pět míčků a ztratila ho za 18 minut, lépe se jí nevedlo ani ve druhém.

Ačkoli ve dvou předešlých zápasech v Melbourne prohrála dohromady jen deset gamů a s Petrovovou měla z dob své největší slávy aktivní zápasovou bilanci 4:0, působila dnes Clijstersová naprosto bezzubě. První hru získala až za stavu 0:3 ve druhém setu, přičemž na ni stejně nedokázala navázat. Turnajové devatenáctce sice odvrátila dva mečboly, zápas však ukončila symbolicky bekhendem do sítě.

Pro Heninovou, která v Melbourne dostala divokou kartu, se zápas s Ruskou Klejbanovovou zpočátku nevyvíjel dobře. Po ztraceném prvním setu prohrávala 1:3 a čelila dalším dvěma brejkbolům, ale pak ruskou soupeřku udolala. "Byl to dnes trochu boj o přežití, ale je vždycky dobré vyhrát takový typ zápasu," uvedla Heninová, jež ve druhém kole vyřadila v tříhodinové bitvě pátou nasazenou Jelenu Dementěvovou z Ruska.

V cestě do čtvrtfinále jí stojí krajanka Yanina Wickmayerová, která také není mezi nasazenými. Semifinalistka loňského US Open je sice šestnáctou hráčkou světa, ale kvůli suspendaci za porušení dopingových pravidel, která byla posléze zrušena, zmeškala přímou přihlášku do turnaje. Do osmifinále se Wickmayerová prokousala přes kvalifikaci a dnes zdolala po setech 6:1, 6:7 a 6:3 Saru Erraniovou z Itálie. Utkání absolvovala pod prášky kvůli bolestem zad a před soubojem s Heninovou ji čeká léčba.

Ze hry už je turnajová osmička Srbka Jelena Jankovičová, která prohrála s Aljonou Bondarenkovou z Ukrajiny. Ruska Dinara Safinová, nasazená jako číslo dvě, naopak žádné překvapení nepřipustila a Britku Elenu Baltachaovou porazila za necelou hodinu 6:1, 6:2.

Del Potro dostal "kanára", přesto postoupil

V mužské části turnaje ztratil první set na turnaji obhájce Rafael Nadal ze Španělska, nicméně postoupil do osmifinále po výhře 6:4, 6:2, 2:6 a 7:5 nad Němcem Philippem Kohlschreiberem. O účast ve čtvrtfinále se utká s přemožitelem Radka Štěpánka z prvního kola Ivem Karlovičem, jenž v chorvatském souboji zdolal ve čtyřech setech Ivana Ljubičiče.

Ve čtvrtém kole si zahraje i úřadující šampion US Open Juan Martín del Potro z Argentiny, který ani třetí zápas v Melbourne neodehrál bez ztráty setu. Čtvrtý nasazený hráč dostal od Němce Floriana Mayera dokonce "kanára", nakonec ale vyhrál 6:3, 0:6, 6:4, 7:5. "Publikum mi dodalo sílu bojovat. Chci ještě přežít v Melbourne dalších pár dní," uvedl jednadvacetiletý Del Potro, který ve druhém kole zdolal Američana Jamese Blakea až 10:8 v pátém setu.

Zajímavou osmifinálovou dvojici tvoří turnajová sedmička Andy Roddick z USA s jedenáctkou Fernandem Gonzalezem z Chile. Brit Andy Murray, jenž si dnes připsal další třísetovou výhru nad Francouzem Florentem Serrou, se utká s americkým obrem Johnem Isnerem, který ve čtyřech sadách zdolal Francouze Gaela Monfilse.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články