Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Češtinu používám denně, vypráví americká deblistka Melicharová

Pokud ve fedcupovém souboji dojde na čtyřhru, oporou amerického výběru bude Nicole Melicharová. Výtečná hráčka vyrůstala na Floridě, narodila se však v Brně, odkud její rodiče v 80. letech utekli před komunistickým režimem. Na své kořeny nezapomněla – Melicharová sama přiznává, že česky mluví každý den.

Nicole Melicharová (vpravo)
zdroj: Reuters

Rodiče Nicole Melicharové utekli z Československa na sklonku 80. let, v roce 1987. Nejprve do Německa, poté však rodina dostala politický azyl ve Spojených státech. Melicharovi se usadili na Floridě. Jejich mladší dcera Nicole na jihu USA vyrůstala, narodila se však – už po pádu komunistického režimu – v Brně. 

Její kořeny jsou tak s Českem pevně spjaté. "Sama česky mluvím každý den," prozradila reprezentantka Spojených států pro Českou televizi. Tenisu se věnovala už od útlých let. Nejprve se snažila vyrovnat své starší sestře, kterou však posléze herně přerostla.

"Mám fotky, kde mi není ani rok a běhám po kurtu. Sestru, která je o pět let starší, jsem poprvé porazila v jedenácti – nadšená nebyla. Dívala jsem se na grandslamy a říkala si, že bych na nich také někdy mohla hrát. A povedlo se," usmívá se Melicharová.

Postupně se vypracovala až do amerického fedcupového týmu, který na ni spoléhá ve čtyřhře. "Na papíře jsou Češky favoritky, ale stát se může cokoliv," nechce odhadovat před víkendovým finále prestižní soutěže.

A její cíle? "Hrozně ráda bych si zahrála na olympiádě. A také samozřejmě Fed Cup," směje se americká hráčka, která se do Česka ráda a často vrací. Má zde také početný "rodinný fanklub", jenž bude sledovat blížící se zápasy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články