Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští tenisté hrají s Argentinou nerozhodně 1:1

Ostrava - V Ostravě dnes úvodními dvěma dvouhrami začalo čtvrtfinále Davisova poháru mezi Českou republikou a Argentinou. Čtvrteční los rozhodl o tom, že na rychlém povrchu kurtu v ČEZ Areně proti sobě jako první nastoupili česká jednička Tomáš Berdych proti Juanu Monacovi. Přes velký počet nevynucených chyb, udolal český hráč svého protivníka v pěti setech 6:4, 2:6, 2:6, 6:3 a 6:2. Ve druhém utkání si zahrál místo zraněného Radka Štěpánka Ivo Minář. Na favorizovaného Argentince Juana Martina del Potra však nestačil a podlehl mu hladce ve třech setech 1:6, 3:6 a 3:6.

"Po prvním dnu spokojenost," řekl nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. "První zápas Berdycha byl nesmírně těžký, protože Tomáš špatně servíroval. Pak ale ukázal, že je velkým daviscupovým hráčem. Utkání bylo velmi důležité. Del Potro proti Minářovi předvedl, proč je pátým hráčem světa."

"Nedařilo se mi první podání, a to byla největší chyba. Neměl jsem timing, a když nemám tlak, tak se trápím. Ale pak se to zlomilo a poslední dva sety byly jednoznačné. Kdyby se to nezměnilo, tak to takhle nemuselo dopadnout, ale dopadlo a je to skvělý," řekl Berdych po své dvanácté daviscupové výhře ve dvouhře.

Je nám líto, video expirovalo.
První den utkání Česko - Argentina

Třiadvacetiletý Berdych začal výborně. První dva setboly měl k dispozici za stavu 5:3 při svém podání, ale využil až ten třetí při servisu Monaca. To ale 7 500 lidí ve vyprodané hale netušilo, že na další dva sety více důvodů k radosti mít nebude. Berdych vypadal bez energie a byl u většiny míčů o krok později, z čehož pramenily nevynucené chyby. Svou největší zbraní - podáním - si stále ne a ne pomoci. Spíše naopak, což mimo jiné dokumentovaly dvě dvojchyby při brejkbolech.

Do čtvrté sady vykročil Berdych důrazněji

Ve čtvrtém setu Berdych konečně trefil servis a ve čtvrtém gamu měl po dlouhé době možnost brejkbolu, kterou proměnil. Pak si pomohl esy, díky čemuž odskočil na 4:1 a utkání nasměroval do páté sady.

V rozhodujícím setu pokračoval Berdych v efektivnější hře, která vyústila v brejk na 2:1 a jeho potvrzení i třeba za pomoci rybičky na síti. Po páté hře si argentinský hráč zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetřit levý kotník. Znovu rozjetého Berdycha už nic nezastavilo. Tak jako na začátku létaly míče z jeho rakety přímo a s nízkým odskokem. Dokázal ještě jednou získat soupeřův servis a zápas bezpečně doservíroval, i když k ukončení duelu nakonec potřeboval čtyři mečboly.

Minář hrál opět s hráčem z první světové desítky

Pětadvacetiletý Minář, který předloni prohrál při své premiéře v Davis Cupu s Andym Roddickem, měl v úvodu přílišný respekt z velkého jména a nestačil tempu Del Potra. Argentinec výborně podával a skoro z každého úderu i pozice na kurtu dostával Mináře do úzkých. První game a hrozbu "kanára" český tenista odvrátil až za stavu 0:5.

Ve druhém a třetím setu se Minář osmělil, dokázal ve výměnách držet se semifinalistou Roland Garros krok a občas zahrál i vítězný míč. Přesto se duel nesl jasně v argentinské linii. Lehce se zdramatizoval za stavu 1:5 ve třetí sadě, kdy Minář odvrátil dva mečboly. Zkusil hrát riskantní míče, což mu vyneslo zisk soupeřova servisu. Pak sice dokázal podržet vlastní podání, ale vzápětí už dvacetiletý Del Potro zápas razantně ukončil čistou hrou. "Klíčem k vítězství bylo moje dobré podání a returny," řekl Del Potro.

Navrátil už má jasno, do čtyřhry pošle Berdycha se Štěpánkem

Tenisté Radek Štěpánek a Tomáš Berdych nastoupí do sobotní čtyřhry ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Argentině. Český kapitán Jaroslav Navrátil o tom rozhodl po dnešních dvouhrách, po kterých je v Ostravě stav 1:1 na zápasy. "Nebudu napínat, mluvil jsem s klukama v šatně a nastoupí (ve čtyřhře) Štěpánek a Berdych," oznámil Navrátil novinářům.

Argentinský tým nahlásil při losování dvojici Juan Martin del Potro a Leonard Mayer, ale Navrátil si myslí, že místo druhého jmenovaného nastoupí José Acasuso. "Jsem o tom přesvědčen," řekl.

I stav Štěpánkovy zraněné nohy by měl být před utkáním dobrý. Ne stoprocentní, ale hráč trénoval naplno bez omezení. "Byl fantastický, ale je to čtyřhra a nevíme, jak bude noha reagovat. Byl bych rád, když bude zápas co nejkratší a pro nás úspěšný," uvedl kapitán.

Čtvrtfinále Davisova poháru Česko - Argentina 1:1:

Berdych - Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2.

 I. Minář - Del Potro 1:6, 3:6, 3:6.
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články